Modificări importante la legea educației, adoptate tacit de Senat/ Numărul elevilor din fiecare clasă va fi redus

95

Mai multe modificări importante la legea educației au fost votate, luni, în Senat. Astfel, potrivit proiectului inițiat de UDMR, numărul copiilor în grupe este scăzut la 17 în grădiniță, 22 în învățământul primar și 26 în gimnaziu și liceu. Mai mult, doar în situații excepționale pot fi adăugați cel mult doi preșcolari/elevi în plus peste numărul maxim acceptat.

Legea votată, luni, în Senat, cameră decizională în acest caz, prevede și decontarea navetei școlare și gratuitate pentru elevi la accesul la teatru, film, operă, muzee și concerte.

Proiectul de modificare are a legii educației a fost adoptat tacit de Camera Deputaților în aprilie 2019, iar astăzi, 10 februarie 2020, a fost aprobată de Senat.

Numărul elevilor din fiecare clasă, redus

Astfel, în învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

-educația antepreșcolară: grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8; (până în prezent legea prevedea maximum 9 copii în grupa de creșă)

– învățământul preșcolar: grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17; ( legea prevedea maximum 20 de copii în grupa de grădiniță)

– învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22; ( până în prezent, legea prevedea maximum 25 de elevi în clasă în învățământul primar)

– învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26; (până acum, legea prevedea maximum 30 de elevi în clasă în învățământul gimnazial)

-învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26; (până în prezent, legea prevedea maximum 30 de elevi în clasă în învățământul liceal și profesional)

– învățământul dual: clasa cuprinde medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26.

“În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim“, mai prevede proiectul de lege votat de Senat.

Până în prezent, legea modificată le permite școlilor și grădinițelor să încalce limitele, fără a prevedea un prag pentru excepții, scrie edupedu.ro.

Totodată, potrivit proiectului de lege „la solicitarea expresă a părinților, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii cu vârstă de minim 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preșcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului”.

De asemenea, nivelul antepreșcolar poate fi organizat în creșe pentru vârsta de 0-3 ani sau în grădinițe pentru vârsta 2-3 ani, potrivit proiectului de lege votat, luni, în Senat. În text se arată că grădinițele pot înființa grupe „pentru vârsta 2-3 ani”.

Metodologia pentru organizarea unităților de educație timpurie antepreșcolară se stabilește de către Ministerul Educației, care concepe și curriculumul specific pentru copiii sub trei ani. Personalul care va lucra la aceste grupe va trece de la primării, în gestionarea Ministerului Educației, similar statutului educatorilor.

Inquam Photos /Octav Ganea

Articolul Modificări importante la legea educației, adoptate tacit de Senat/ Numărul elevilor din fiecare clasă va fi redus apare prima dată în Main News.

Source: New feed