Ministrul Investiţiilor: Mă uit cu invidie la Italia, care deja este la 10% din PNRR 

270

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri seară, că se uită cu invidie la Italia, țară care a implementat deja 10% din PNRR, comparativ cu România care are unele obiective, cum ar fi digitalizarea ONG-urilor, care ar fi putut să se regăsească în politica de coeziune. Boloş a mai spus că un obiectiv al României care lipseşte din PNRR ar fi sistemul de irigaţii pentru agricultură.

Întrebat vineri seară, la Digi24, dacă a fost negociat prost PNRR, Marcel Boloş a declarat că nu poate spune acest lucru, dar că trebuie să accelerăm procedurile de implementare.

„Nu pot să spun acest lucru, spun doar că suntem la ceva timp distanţă de aprobarea pe care a dat-o Comisia Europeană şi mă uit cu invidie la Italia, care deja este la 10 la sută din PNRR şi a început implementarea pe proiecte. Noi avem de implementat Planul Naţional şi aşa cum este el acum în stadiul în care este el acum, noi trebuie să accelerăm tot ceea ce înseamnă proceduri de implementare”, a declarat Boloş.

Ministrul Investiţiilor a precizat că România are unele obiective în PNRR care se puteau regăsi în politica de coeziune.

„Am analizat, comparativ PNRR al României cu PNRR al altor state membre şi de regulă şi-au fixat obiective mari pentru ca prin PNRR să îşi crească, cu adevărat capacitatea de rezilienţă şi să fie motorul de dezvoltare de care are nevoie fiecare ţară. Când ne întoarcem la România, are obiective fixate care puteau să se regăsească în politica de coeziune foarte bine şi să nu pornim la drum, vă dau un exemplu, digitalizarea ONG-urilor care este un obiectiv frumos şi pe care ni-l dorim ca să avem o societate civilă cât mai puternică, dar putea să fie în politica de coeziune şi să urmărim prin PNRR obiectivele mari de ţară care să ducă la dezvoltarea economică a României”, a declarat Boloş.

Întrebat ce obiective ar lipsi din PNRR, Boloş a dat ca exemplu investiţiile în sistemul de irigaţii.

„E foarte greu de spus ce obiective lipsesc din PNRR pentru că noi înşine trebuie să fixăm ţintele. Dau un exemplu, dorim să valorificăm potenţialul agricol al României, ştim că avem o zonă cu potenţial foarte bun pe zona agricolă şi că ne lipseşte ceva şi acel ceva este sistemul de irigaţii. Avem la îndemână sistemele moderne de investiţii pe care fiecare stat membru le-a ştiut şi aici depindea de noi, de felul în care ştiam să punem pe masă o soluţie modernă pentru ceea ce înseamnă potenţialul agricol al României şi să îl valorificăm, astfel încât acum să nu fim în situaţia să trăim din produse importate. Nu pot să dau vina pe cineva. Totul depunde cum ştii să faci negocierile şi cererea să fie în concordanţă cu ceea ce urmăreşte statul membru”, a mai declarat Boloş.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Ministrul Investiţiilor: Mă uit cu invidie la Italia, care deja este la 10% din PNRR  apare prima dată în Main News.

Source: New feed