Ministrul interimar al finanțelor a anunțat creșterea pensiilor de la începutul anului viitor

24

Pensiile se vor majora cu aproximativ 6% de la începutul anului 2022, conform legii aflate în vigoare, a anunțat duminică, 24 octombrie, ministrul interimar al finanțelor, Dan Vîlceanu.

În contextul exploziei prețurilor la energie electrică și gaze naturale, fapt ce a generat o creștere în lanț a prețurilor, mulți pensionari speră la o majorarea a punctului de pensie, situat în prezent la 1.442 lei. „Legea PSD” prin care pensiile ar fi trebui majorate cu 40% a fost amânată până în anul 2023, ținând cont de probleme economice cu care se confruntă țară, însă în vigoare mai este un act normativ.

Vorbim despre legea prin care pensiile sunt indexate automat, în fiecare an, cu rata inflației la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Însă lucrurile nu stau chiar atât de clar. În aceeași OUG prin care a fost suspendată „legea PSD” a fost introdusă și sintagma „cel mult” la articolul la formula de indexare. Așa s-a ajuns la faptul că „pensiile vor crește cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”. Practic, această modificare lasă la latitudinea Guvernului dacă mai adaugă sau nu ceva la procentul inflației pentru că „cel mult 50%” poate însemna oricât între 0 și 50%.

Vîlceanu estimează o creștere de 6%

Într-un interviu difuzat la Prima TV, ministrul interimar al finanțelor, Dan Vîlceanu, a vorbit despre o majorare a pensiilor de aproximativ 6%. În acest scenariu, punctul de pensie s-ar majora cu 86,5 lei și ar ajunge la 1.528,5 lei.

„De la începutul anului 2022 şi cred că procentul va fi undeva în jur de 6%. Sunt întrebat deseori legat de pensii, salarii. Ceea ce pot spune este doar ce prevede legea în vigoare, pentru că bugetul se face pe legea în vigoare”, a declarat Dan Vîlceanu.

Banca Națională a României estimează că inflația va ajunge la finalul acestui an la 5,6%, însă această prognoză s-ar putea dovedi mult prea optimistă, ținând cont de datele Institutului Național de Statistică. Potrivit INS, rata inflaţiei de la începutul anului este 5,6%, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 a ajuns la 6,3%.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Articolul Ministrul interimar al finanțelor a anunțat creșterea pensiilor de la începutul anului viitor apare prima dată în Main News.

Source: New feed