Ministrul de Externe a vorbit, la Viena, despre angajamentul României de a contribui la întărirea securităţii nucleare

435

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a participat, luni, la deschiderea lucrărilor Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), context în care a vorbit despre angajamentul României de a contribui la întărirea securităţii nucleare, inclusiv prin co-prezidarea, în februarie 2020, alături de Panama, a Conferinţei Internaţionale a AIEA privind securitatea nucleară.

În declaraţia naţională, şeful diplomaţiei române a adus un omagiu ambasadorului Yukiya Amano, fost director general AIEA, personalitate cu un rol distinct în procesul de consolidare a Agenţiei, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

“De mai bine de 60 de ani, Agenţia a fost esenţială în abordarea provocărilor de proliferare nucleară, prin asigurarea aplicării eficace a sistemului de garanţii, prin susţinerea accesului statelor la beneficiile ştiinţei şi tehnologiei, precum şi prin consolidarea securităţii şi siguranţei nucleare”, a declarat ministrul.

În contextul prezenţei la Conferinţa Generală AIEA, Mănescu s-a întâlnit cu directorul general interimar al AIEA, ambasadorul Cornel Feruţă. “Cu acest prilej, a fost evidenţiată cooperarea excelentă a României cu AIEA, aspect de natură să contribuie la profilul ţării noastre, de stat cu o politică nucleară responsabilă”, arată MAE.

Ministrul a apreciat atât proiectele de cooperare tehnică, care sprijină programul nuclear civil românesc, cât şi prezenţa experţilor români în funcţii din cadrul Secretariatului AIEA.

Totodată, demnitarul român l-a felicitat pe ambasadorul Feruţă pentru alegerea sa în funcţia de director general interimar şi l-a asigurat de sprijinul autorităţilor române în campania de ocupare a noii funcţii.

La întrevederi cu reprezentanţi de nivel şi ambasadori ai unor state din Consiliul Guvernatorilor, ministrul român a promovat alegerea candidatului român pentru funcţia de director general al AIEA.

De asemenea, în marja Conferinţei Generale, Ramona Mănescu a avut o întrevedere cu românii care lucrează în organizaţiile internaţionale de la Viena, cărora le-a mulţumit pentru profesionalism şi dedicare.

Conferinţa Generală reprezintă cel mai înalt for decizional al AIEA, care reuneşte reprezentanţii tuturor statelor membre AIEA şi se întruneşte anual, în cursul lunii septembrie, pentru a analiza şi aproba programul şi bugetul organizaţiei şi pentru a decide alte probleme de interes pentru statele membre şi pentru comunitatea internaţională.

Sesiunea din acest an a Conferinţei Generale se desfăşoară între 16 şi 20 septembrie. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)