Ministrul Afacerilor Externe, la forumul „Marea Neagră și Balcanii”: Suntem conștienți că securitatea și apărarea încep de acasă

89

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a trecut în revistă evoluțiile la nivelul Alianței Nord-Atlantice din ultimii 20 de ani și a analizat „povestea de succes a României în relația sa cu NATO”, vineri, 2 septembrie, la dezbaterile celei de-a 6-a ediții a Black Sea and Balkans Security Forum, eveniment organizat de către think tank-ul New Strategy Center (NSC), la Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară din București.

Panelul a fost moderat de Leonard Orban, membru al Consiliului Ştiinţific al NSC şi fost consilier prezidenţial pentru afaceri europene

Astfel, șeful diplomației române și-a început discursul prezentând deciziile luate la summitul NATO de la Praga în 2002, când România a fost invitată să înceapă convorbirile de aderare.

„De atunci, din păcate, mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai complex și mai amenințător și am asistat de-a lungul anilor la o dinamică sporită în evoluția și natura provocărilor, mai ales în vecinătatea noastră, atât din Est, cât și din Sud”, a continuat Aurescu.

Ministrul de resort a amintit apoi de întrunirile NATO din Țara Galilor, în 2014, și de la Varșovia, 2016, ajungând la summitul de la Madrid din 2022.

„România își tratează angajamentele cu cea mai mare seriozitate. Suntem foarte conștienți de faptul că securitatea și apărarea încep de acasă. De aceea am decis să creștem cheltuielile pentru apărare de la 2% la 2,5% din PIB începând cu anul viitor. Ne bazăm pe solidaritatea aliaților, dar contribuim și pe deplin la aceasta. În acest moment critic pentru securitatea noastră, trebuie să continuăm să consolidăm NATO, ca fundație a apărării noastre colective și ca forum esențial pentru consultările și deciziile de securitate transatlantică între aliați. Este important să se promoveze în continuare o abordare bazată pe unitate și solidaritate și pe puterea legăturii transatlantice”, a transmis șeful diplomației române. 

În final, Aurescu a condamnat cu fermitate invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, adăugând, totodată, că președintele rus și-a calculat greșit pașii.

„Putin a încercat să ne despartă și a încercat să atace unitatea noastră. Dimpotrivă, unitatea din interiorul NATO este mai puternică ca niciodată. Unitatea din interiorul UE este mai puternică ca niciodată. Unitatea dintre cele două țărmuri ale Atlanticului este mai puternică ca niciodată. S-a gândit că va intimida țările din regiune, inclusiv în Alianță și în Uniunea Europeană – efectul a fost invers. Țări neutre precum Finlanda și Suedia au decis să se alăture Alianței. Alte țări din Vecinătatea noastră de Est au decis să se angajeze mai decisiv pe calea europeană, iar Consiliul European din iunie a decis să acorde statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și să recunoască perspectiva europeană a Georgiei. Deci, cred că ar trebui să-i mulțumim domnului Putin pentru asta”, a conchis ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Ministrul Afacerilor Externe, la forumul „Marea Neagră și Balcanii”: Suntem conștienți că securitatea și apărarea încep de acasă apare prima dată în Main News.

Source: New feed