Ministerul Educației a intervenit în scandalul de plagiat al premierului. Hotărârea prin care au fost suspendate sesizările, atacată cu recurs

130

Ministerul Educației a atacat în instanță hotărârea judecătorească prin care au fost suspendate sesizările de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă, potrivit unei declarații a ministrului Sorin Cîmpeanu, citată de Bihoreanul. Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să decidă dacă sesizările depuse împotriva prim-ministrului vor fi verificate.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației în timpul unei conferințe de presă susținută marți, 26 iulie, la Primăria Oradea.

Sorin Cîmpeanu a precizat că este vorba de un recurs făcut de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), instituție din subordinea ministerului.

Există interesul, prin această susținere în recurs, ca lucrurile să fie clarificate la Înalta Curte. Indiferent care va fi decizia, indiferent despre cine este vorba, oricine a greșit din această perspectivă a plagiatului, trebuie să plătească”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit Bihoreanul, recursul UEFISCDI a fost înregistrat pe 22 iulie.

În legătură cu criticile aduse modului prin care problema plagiatului va fi tratată conform noilor Legi ale Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat că titlurile de doctor nu vor mai fi atribuite de CNATDCU, ci decizia în acest sens va fi luată de fiecare universitate în parte.

Totodată, Cîmpeanu susține că orice contestație legată de doctorate va fi analizată de Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare.

Avem această instanță supremă puternic profesionalizată, care să nu mai fie responsabilă și de atribuirea titlurilor de doctor. Să știți că într-o ședință de o oră a CNATDCU se atribuie între 200 și 300 de titluri, și fiecare teză are sute de pagini. Este un proces pur formal. Să lăsăm analiza la nivelul universității, asumarea răspunderii integral la nivelul universităților și nicio universitate nu va mai putea să dea vina pe alte instituții care au validat eventualele erori”, susține Sorin Cîmpeanu.

Context

Potrivit unei anchete publicată pe 18 ianuarie de Emilia Șercan în publicația PressOne.ro, teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată

Conform aceleași surse, lucrarea – Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale – include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Ulterior, la Curtea de Apel București au fost suspendate sesizările asupra tezei de doctorat a premierului, iar motivarea judecătoarei Ionela Tudor a stârnit o serie de controverse în spațiul public.

„(…) luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României”, potrivit motivării consultate de G4Media.

CITEȘTE ȘI: Instituția care stabilește verdictele de plagiat, propusă pentru desființare prin pachetul de legi „România educată”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Ministerul Educației a intervenit în scandalul de plagiat al premierului. Hotărârea prin care au fost suspendate sesizările, atacată cu recurs apare prima dată în Main News.

Source: New feed