Ministerul Dezvoltării pregătește un nou program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

16

Ministerul Dezvoltării pregătește un nou program pentru consolidarea clădirilor ce prezintă risc seismic, a anunțat marți, 4 ianuarie, Cseke Attila. Ministrul susține că vor fi incluse și clădirile publice, iar proprietarii vor avea interdicție de la vânzare pentru 25 de ani.

Avem nevoie de un program cu nişte principii şi criterii cu totul noi, pentru că cel aflat în vigoare este din 1994 şi categoric este depăşit ca funcţionalitate – se şi vede din investiţiile care au avut loc sau de fapt mai mult n-au avut loc. Acest program trebuie revigorat, este prevăzut ca şi reformă în PNRR şi anul acesta va fi realizat”, a declarat Cseke Attila, marți, la conferința de presă organizată pentru prezentarea bilanțului pe 2021, citat de Agerpres.

Noul program va fi trimis Parlamentului, cel mai probabil, în primăvara anului 2022, după ce va fi avizat de Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, a explicat ministrul.

Este imposibil pentru oricine, astăzi, în România, ca într-un an de zile – de la aprobare, la achiziţie şi la execuţie – să consolidezi, de exemplu, o clădire în Bucureşti (n.r. așa cum cere programul aflat acum în vigoare). Deci, trebuie să facem un program de finanţare multianuală. Includem pentru prima dată la finanţare şi clădirile publice. În forma în vigoare sunt doar clădirile multirezidenţiale, adică blocurile de locuinţe. Includem şi clădirile publice şi în aceste clădiri publice sunt instituţii, sunt foarte mulţi angajaţi şi ele trebuie consolidate”, a explicat ministrul Dezvoltării.

Mai mult, lucrările vor fi finanțate integral de la bugetul de stat, iar proprietarii incluși în programul de consolidări vor avea interdicție de la vânzare pentru 25 de ani.

Deci, sunt câteva modificări esenţiale faţă de programul actual, care să dea şansa repornirii acestui deziderat care este foarte important, pentru că în ultimii ani, din păcate, nu s-a reuşit şi din cauza acestui program ineficient de consolidări de risc seismic. Perioada interdicţiei este de 25 de ani pentru persoane fizice. Pentru persoane juridice, interdicţia este de 5 ani, în legislaţia actuală, şi noi propunem 10 ani”, a precizat ministrul.

Sursă foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Articolul Ministerul Dezvoltării pregătește un nou program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic apare prima dată în Main News.

Source: New feed