Ministerul Apărării cere aprobarea Parlamentului pentru achiziția de armament în valoare de 9 miliarde euro

56

Birourile reunite permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis marţi, 21 martie, trimiterea la comisii de apărare ale celor două Camere a solicitării Ministerul Apărării privind aprobarea unor achiziții de armament în valoare de aproximativ 9 miliarde euro.

Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD/VSHORAD” constă în achiziţia a 27 de sisteme de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă SHORAD/VSHORAD, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4,2 miliarde euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a șase sisteme integrate de arme SHORAD/VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi șase sisteme SHORAD, respectiv șase sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre. Iniţierea etapei va fi realizată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 8 ani, până în anul 2030. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,1 miliarde euro. Etapa a II-a va fi inițiată după anul 2030.

Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI” constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată aproape 3 miliarde euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,545 miliarde euro. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a 5 sisteme obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 1,92 miliarde dolari (1,78 miliarde euro). Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a trei sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 6 ani, până în anul 2028. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie este de circa 1,1 miliarde euro. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a două sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028.

Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” constă în achiziţia a 186 de rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune, de tipul AIM-120, AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Achiziţia va fi realizată în baza unor acorduri cu SUA de tip „Guvern la Guvern”, cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane dolari (345 milioane euro).

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate prin infraroşu cu rază scurtă de acţiune, de tipul AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane dolari (222 milioane euro).

Articolul Ministerul Apărării cere aprobarea Parlamentului pentru achiziția de armament în valoare de 9 miliarde euro apare prima dată în Main News.

Source: New feed