Ministerul Apărării a primit undă verde pentru achiziția a 32 de avioane F-16 second hand

28

Parlamentul României a aprobat inițierea achiziției aeronavelor F-16 din Norvegia, a anunțat miercuri, 22 decembrie, Ministerul Apărării Naționale. Este vorba despre achiziția a 32 de avioane multirol F-16 second hand de la Guvernul Norvegiei.

„Avioanele vor fi transferate în deplină stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție de minim 10 ani, către avioanele de generația a V-a. Astfel, achiziția avioanelor de la Guvernul Norvegiei reprezintă în fapt un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Avându-se în vedere complexitatea programului care presupune implicarea a trei părți și modernizare în țară a celor 32 de avioane, după finalizarea modernizării primei escadrile, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție și începerea discuțiilor cu reprezentanții Guvernului Norvegiei și Guvernului Statelor Unite ale Americii”, precizează MApN.

Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 milioane de euro, fără TVA. Potrivit sursei citate, acestea includ atât pachetul propus de Guvernul Norvegiei, cât și bunurile și serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziționate de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.

„Această soluție asigură implicarea industriei naționale din domeniul aeronautic în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizarea avioanelor F-16, prin operatorul economic Aerostar S.A., desemnat centru de mentenanță de către Guvernul României pentru aeronavele F-16.

Prin Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, aprobată prin Hotărâre a CSAȚ, este prevăzută realizarea graduală a Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție, prin continuarea dotării cu avioane F-16 transferate din excedentul altor state si constituirea unei capabilități formate din minimum trei escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spațiului aerian pe timp de pace, criză și război, precum și asigurării contribuției naționale la apărarea colectivă”, conchide comunicatul MApN.

Ministerul Apărării vrea alte două escadrile de F-16

Ministrul apărării, Vasile Dâncu, a transmis Parlamentului marți, 7 decembrie, o solicitare pentru încuviințarea achiziției a 32 de avioane multirol F-16 second hand de la Guvernul Norvegiei.

Întreaga achiziție se ridică la 454 milioane euro fără TVA, din care 354 milioane de euro reprezintă suma ce va fi plătită pentru avioane iar 100 milioane de euro sunt alocate pentru suport logistic și alte echipamente specifice modernizării avioanelor.

România a achiziționat din Portugalia prima escadrilă de avioane F-16, tot la mâna a doua, pentru circa 900 milioane euro. Primul contract, pentru 12 avioane, a fost încheiat în anul 2013 pentru suma de 628 milioane euro, iar cel de-al doilea, pentru alte 5 aparate, s-a semnat în anul 2019 pentru 280 milioane euro.

Spre comparație, Bulgaria s-a înțeles cu producătorul american Lockheed Martin pentru a achiziționa 8 avioane F-16 noi pentru circa 1 miliard euro.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Articolul Ministerul Apărării a primit undă verde pentru achiziția a 32 de avioane F-16 second hand apare prima dată în Main News.

Source: New feed