Mark Rutte se va întâlni cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă la baza militară de la Cincu

88

Premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, și președintele Klaus Iohannis vor vizita împreună Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, de la Cincu, din județul Brașov, potrivit Administrației Prezidențiale. În cadrul vizitei de miercuri, 12 octombrie, va participa și premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit Agendei președintelui Klaus Iohannis, cei doi oficiali vor avea mai multe discuții și se vor întâlni cu militarii români, francezi, olandezi și belgieni, dizlocați la Cincu.

Vizita lui Mark Rutte în România vine în contextul în care, în ultimele luni, Franța și Germania au anunțat, prin vocea liderilor Emmanuel Macron și Olaf Scholz, că susțin aderarea României la Spațiul Schengen.

Astfel, potrivit informațiilor din spațiul public, Țările de Jos ar fi singurul stat care s-ar mai opune politic intrării României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație europeană.

Totodată, au existat presiuni din partea instituțiilor europene, în special Parlamentul European și Comisia Europeană, pentru a primi Bulgaria, România și Croația în Spațiul Schengen până la finalul anului 2022. Detalii aici.

CITEȘTE ȘI: Președintele, despre posibilitatea ca România să intre în Schengen: Sunt șanse, dar nu există încă garanții

O decizie în acest sens trebuie luată unanim de toate statele membre în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), care mai are două reuniuni în anul 2022 – în 13 octombrie și în 8 decembrie.

În ultima vizită a lui Mark Rutte în România, în anul 2019, premierul Țărilor de Jos a spus că țara pe care o reprezintă va vota pentru aderarea statului nostru la Schengen atunci când vom „respecta toate regulile statului de drept și ale democrației”.

Pe 4 mai, Klaus Iohannis și Rutte au avut o convorbire telefonică, în cadrul căreia șeful statului i-a mulțumit premierului olandez pentru dislocarea a 200 de soldați pe teritoriul României, în grupul de luptă al NATO.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Articolul Mark Rutte se va întâlni cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă la baza militară de la Cincu apare prima dată în Main News.

Source: New feed