Marcel Boloș, despre reforma pensiilor din PNRR: Ori renunțăm la inechități, ori eliminăm plafonul 9,4%

61

Guvernul va avea în luna septembrie primele discuții cu Comisia Europeană pentru a încerca să modifice jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență, potrivit căruia România s-a angajat să reformeze sistemul de pensii, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la finalul ședinței de joi, 8 septembrie.

Concret, este vorba despre jalonul care prevede reforma sistemului de pensii, ce ar urma să se bazeze pe principiul contributivității, dar în cadrul căreia Guvernul nu își dorește să introducă și „pensiile speciale”. Detalii aici.

Regulamentul spune că atunci când sunt condiții și circumstanțe obiective de modificare a unui jalon, statul membru își prezintă aceste condiții Comisiei și Comisia decide dacă sunt justificate aceste circumstanțe pentru modificarea jalonului și ia o decizie. E prematur de spus care va fi decizia”, a declarat Marcel Boloș, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Ministrul a explicat că, în urma recalculării pensiilor, s-ar depăși plafonul asumat de România prin PNRR, de 9,4% din PIB.

De la sine se înțelege că ori e limitare, ori e eliminare a inechităților. Jalonul trebuie limpezit într-un fel sau altul, ori renunțăm la inechități, ori eliminăm plafonul 9,4% (n.r. suma alocată pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB), el nu poate fi pus în aplicare, fiindcă se contrazic informațiile în cadrul jalonului”, a adăugat ministrul.

În plus, Marcel Boloș a precizat că discuțiile legate de negocierea jalonului s-au purtat doar în spațiul public, după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat în mai multe rânduri că ar fi purtat discuții cu reprezentanții Comisiei Europene. Detalii aici.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Marcel Boloș, despre reforma pensiilor din PNRR: Ori renunțăm la inechități, ori eliminăm plafonul 9,4% apare prima dată în Main News.

Source: New feed