Maia Sandu, în Parlamentul României: Voi face tot ce pot pentru ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei

100

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți, 1 noiembrie, în plenul Senatului, că invazia rusă în Ucraina este folosită drept pretext de „gruparea hoților care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse” și care ar fi „gata să dea foc la țară pentru a scăpa de închisoare”. Liderul de la Chișinău a menționat, în schimb, că va face tot posibilul pentru ca Republica Moldova „să fie de partea bună a istoriei” și a mulțumit României pentru ajutorul acordat țării vecine. 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit marți în România, unde a participat la o conferință organizată de Senat și va avea o întrevedere cu omologul Klaus Iohannis.

Voi face tot ce pot pentru ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei şi ca oamenii să trăiască în pace, liberi şi demni, la ei acasă”, a declarat Maia Sandu, în plenul Senatului, citată de News.ro.

Liderul de la Chișinău a menționat că România „a știut să fie alături” de Republica Moldova „ori de câte ori a fost nevoie”.

Ştiu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu şi în casa ta, dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice şi decisive şi avem nevoie unii de alţii. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre, un război care ucide oameni nevinovaţi, în Ucraina şi care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune”, a adăugat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu s-a referit și la incidentul de luni, când rachetele lansate de Federația Rusă au fost interceptate de apărarea anti-aeriană a Ucrainei, iar bucăți din ele au căzut la granița R.Moldova cu Ucraina. Detalii aici.

Totodată, președintele țării vecine a menționat că R.Moldova „trece printr-o criză energetică majoră şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă”, din cauza atacurilor Federației Ruse în Ucraina.

Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de şase ori în ultimul an şi este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situaţia şi în ceea ce priveşte electricitatea. După ce Federaţia Rusă a bombardat reţelele ucrainene, Gazprom a redus la jumătate volului de gaze livrat Moldovei iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului, pentru luna viitoare, a devenit incertă, asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică”, a spus Maia Sandu.

Liderul de la Chișinău a adăugat că vulnerabilitatea energetică „generează șantaj politic și interferență în democrație”.

Războiului Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoţilor din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse şi este gata să dea foc la ţară pentru a scăpa de închisoare. Această grupare investeşte resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea şi siguranţa cetăţenilor, pentru interesul public. Acum câteva zile, o parte din aceşti hoţi au fost incluşi pe lista sancţiunilor Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, pentru acte de corupţie (…) pentru subminarea statului de drept, pentru coalizarea cu serviciile secrete ruse”, a declarat Maia Sandu, în plenul Parlamentului României.

CITEȘTE ȘI: Oligarhii Plahotniuc și Șor, plasați pe lista de sancțiuni de Trezoreria SUA

 Sursă foto: Maia Sandu / Facebook

Articolul Maia Sandu, în Parlamentul României: Voi face tot ce pot pentru ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei apare prima dată în Main News.

Source: New feed