Magistrații, îngrijorați de reforma „pensiilor speciale”/ Predoiu dă asigurări că nu vor fi eliminate

82

Reforma „pensiilor speciale”, asumată de România în PNRR, provocă îngrijorare în rândul judecătorilor și procurorilor. Într-o ședință convocată de urgență vineri, 28 octombrie, la sediul Ministerul Justiției, ministrul Cătălin Predoiu le-a transmis reprezentanților magistraților că executivul nu va elimina pensiile de serviciu pentru această categorie, menționând faptul că reprezintă un element de independență. 

Autoritățile de la București trebuie să modifice până la finele acestui an modul de calcul al „pensiilor speciale”, aici fiind incluse absolut toate veniturile care nu au la bază principiul contributivității, în sensul îmbunătățirii sustenabilității acestor sisteme. În caz contrar, Comisia Europeană ar putea bloca viitoarele finanțări prevăzute României în PNRR.

Magistrații, speriați de reforma „pensiilor speciale”

Îngrijorați de faptul că executivul ar putea modifica modul de calcul al „pensiilor speciale”, membrii Consiliului Superior al Magistraturii și-au exprimat opoziția în fața unei astfel de reforme, acuzând faptul că ar afecta independența justiției.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă consternarea față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorității executive, fără existența unui dialog interinstituțional absolut firesc, cu consecințe dezastruoase asupra funcționării serviciului public al justiției, care se confruntă deja cu serioase dificultăți din perspectiva insuficienței resurselor umane”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Secția pentru judecători a CSM.

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu”, se arată într-un comunicat al Secției pentru procurori a CSM.

Predoiu îi liniștește

Într-o ședință convocată fulger la Ministerul Justiției, ministrul de resort, Cătălin Predoiu, a încercat să liniștească spiritele, transmițând faptul că executivul nu are de gând să abroge „pensiile speciale” ale magistraților.

„Nu există la nivelul Ministerului Justiției în avizare și nici la nivelul Guvernului în dezbatere sau în procedura de avizare, ori de adoptare, nici un proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar și puterea judecătorească. (…) Orice proiect de act normativ adresat oricărui domeniu social, inclusiv în materia pensiilor, parcurge toate fazele de transparență decizională prevăzute de legislația în vigoare, punere în dezbatere publică. (…) Pensia de serviciu este un element constitutiv al statutului de independență a magistratului, fapt consfințit de repetate decizii ale Curții Constituționale a României, precum și de numeroase izvoare de drept internațional și standarde democratice”, le-a transmis Cătălin Predoiu magistraților.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Magistrații, îngrijorați de reforma „pensiilor speciale”/ Predoiu dă asigurări că nu vor fi eliminate apare prima dată în Main News.

Source: New feed