MAE face un pas în spate în problema canalului Bîstroe: Nu e relevantă pentru relațiile bilaterale cu Ucraina

35

La doar o zi după ce președintele Klaus Iohannis a dat semnalul pentru detensionarea problemei referitoare la adâncirea brațului Chilia și a Canalului Bîstroe de către autoritățile ucrainene, Iulian Fota, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a transmis la rândul său că problema nu este relevantă pentru relațiile bilaterale dintre cele două țări.

După ce în urmă cu trei zile i-a cerut ambasadorului Ucrainei la București să explice anumite neconcordanțe din pozițiile publice cu privire la canalul Bîstroe, Iulian Fota și-a schimbat total abordarea.

„Noi, în primul rând, vrem să vedem – împreună cu prietenii, vecinii ucraineni – datele, faptele, deci să ştim ce discutăm, că multe lucruri care s-au cam aruncat prin presă nu sunt chiar aşa. (…) Noi privim chestia aceasta ca oportunitate ca să arătăm că, din nou, noi cu Ucraina putem rezolva diplomatic, prin bună înţelegere, această chestiune. Ieri am avut o discuţie foarte bună cu ambasadorul, în fine, aş putea să spun cu prietenul meu de la Ambasada Ucrainei: aceeaşi dorinţă şi de partea ucraineană de a discuta, de a vedea un pic ce se întâmplă, dacă e ceva ce trebuie lămurit şi, împreună, să facem lucrul ăsta”, a declarat Fota la masă rotundă „Un an de război împotriva Ucrainei. Impactul pentru România” – organizată de Institutul Diplomatic Român, citat de Agerpres.

Fota: Nu consideraţi chestiunea Bîstroe ca o chestiune relevantă

„Deci, nu consideraţi chestiunea Bîstroe ca o chestiune relevantă pentru relaţiile bilaterale, că nu este. O să lămurim ce se întâmplă, o să discutăm, avem instrumente clare care ne ajută în acest sens şi, ceea ce e importat, disponibilitate şi la noi – de altfel se vede şi în comunicatul presă pe care Ministerul de Externe l-a dat, Ambasada venind în întâmpinarea noastră cu acea propunere de discuţie între experţi. Deci, eu nu cred că aceasta este o chestiune definitorie pentru această fază de război. Este cel mai important şi toţi facem tot ceea ce putem pentru ca, pe de o parte, Ucraina să aibă tot ce-i trebuie ca să-şi apere ţara, iar, pe de altă parte, să încercăm, acolo când poate, cât se poate, să ne gândim un pic şi la viitor şi să vedem cum putem construi o nouă arhitectură de securitate europeană ca măcar statele civilizate din partea asta a Europei să se simtă în siguranţă”, a mai spus acesta.

Iohannis a încercat să tempereze apele

În schimb, aflat la Varșovia pentru reuniunea în formatul București 9, președintele Klaus Iohannis a criticat pozițiile liderilor politici de la București, subliniind faptul că problema ar trebui tratată la nivel de experți.

Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării. Însă nu trebuia să amestecăm îngrijorarea pentru prezervarea biodiversității Deltei Dunării cu diverse chestiuni politice de moment. Pe acel canal se draghează de ani de zile, fiindcă ucrainenii navighează pe el (…) Pentru a ști ce se întâmplă acolo e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat. O serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul politic românesc. Politicienii noștri să lase experții și specialiștii să vadă ce se întâmple acolo. Să se discute în bilateral, dar și cu Comisia Europeană. Nu este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în timpul conferinței de presă susținute în Varșovia.

CITEȘTE ȘI: PSD pune paie pe foc în scandalul „Bîstroe”

Articolul MAE face un pas în spate în problema canalului Bîstroe: Nu e relevantă pentru relațiile bilaterale cu Ucraina apare prima dată în Main News.

Source: New feed