MAE analizează posibilitatea de a prelua personalul afgan care a colaborat cu autoritățile române

31

România evaluează la nivel interinstituțional posibilitatea de a prelua personalul local afgan care a sprijinit autoritățile române ce și-au desfășurat activitatea în Afganistan, a precizat Bogdan Aurescu în cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene (UE) de marți, 17 august.

Pe fondul tensiunilor din Afganistan, imediat după ce talibanii au preluat controlul în contextul în care trupele NATO s-au retras aproape complet, Josep Borell, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, a convocat o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe din statele membre UE, desfășurată în format video-conferință.

Discuțiile au vizat evoluțiile politice, situația umanitară, procesul de repatriere a cetățenilor europeni, dar și evaluări privind posibile direcții de acțiune ale Uniunii Europene, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Referitor la România, Bogdan Aurescu a prezentat demersurile autorităților în vederea repatrierii cetățenilor români care încă se află în Afganistan.

Ministrul de Externe a mai afirmat că fiecare caz al afganilor care au colaborat cu oficialii români de la Kabul în ultimii ani va fi analizat individual, inclusiv din punct de vedere al securității, lăsând deschisă opțiunea ca România să preia o parte dintre cei ce fug din calea talibanilor.

Totodată, România își exprimă deschiderea și analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale inter-instituționale, inclusiv validările de securitate care se impun”, potrivit MAE.

UE, apel la încetarea violențelor

Uniunea Europeană arată că depune toate eforturile pentru a asigura securitatea cetățenilor UE din Afganistan, dar și a personalului local care lucrează pentru statele membre, inclusiv prin evacuarea acestora și familiilor lor, potrivit unui comunicat de presă emis la finalul reuniunii extraordinare.

Uniunea Europeană va acorda, de asemenea, o atenție specială acelor afgani a căror securitate ar putea fi acum în pericol datorită angajamentului lor de principiu pentru valorile noastre comune”, se mai arată în comunicatul Consiliului European.

În același timp, UE solicită încetarea violențelor, restabilirea securității și a ordinii civile, dar și protecția și respectarea vieții civile, a demnității și a proprietăților din Afganistan.

În acest sens, UE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la rapoartele privind încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri în zone din Afganistan”, potrivit sursei citate.

Un avion al MApN a plecat spre Kabul

O aeronavă C-130 Hercules al Forțelor Aeriene Române a decolat marți, 17 august, către Kabul, pentru a evacua cetățenii români rămași în Afganistan, a informat Ministerul Apărării.

La bordul aeronavei se află, pentru protecție, o echipă a Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României”, potrivit MApN.

În același timp, o altă aeronavă C-27 J Spartan este pregătită să decoleze pentru a-i repatria pe cetățenii români evacuați din Afganistan în alte locații.

Într-o declarație de presă susținută marți, premierul Florin Cîțu anunța că 27 de români așteaptă să fie evacuați de pe aeroportul din Kabul, în timp ce alți conaționali aflați la o fostă bază militară americană așteaptă să fie recuperați de autoritățile române.

Sursă foto: MAE

Articolul MAE analizează posibilitatea de a prelua personalul afgan care a colaborat cu autoritățile române apare prima dată în Main News.

Source: New feed