Ludovic Orban, despre legea privind închisoarea la domiciliu: Este o aberaţie / În Camera Deputaților PNL va vota împotrivă

41

Premierul Ludovic Orban a criticat vineri proiectul de lege inițiat de Alina Gorghiu, aprobat joi de Senat, prin care condamnații la închisoare ar putea executa pedeapsa la domiciliu. Șeful Guvernului a dat asigurări că PNL va vota împotriva la Camera Deputaților.

Ludovic Orban a ținut să precizeze că Alina Gorghiu nu a avut acordul grupului din Senat al PNL atunci când a depus această inițiativă legislativă, iar în cazul în care va fi aprobat de Camera Deputaților, va fi atacat la Curtea Constituțională.

„Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect care este contrar liniei politice a PNL de alegerea mea ca preşedinte al PNL şi, de asemenea, în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR. Acest proiect este neavenit, este un proiect care nu are nimic de-a face cu politica penală a statului român în viziunea Guvernului pe care îl conduc, este un proiect care pare să ofere soluţii unor oameni certaţi cu legea şi nicidecum să ofere o soluţie pentru problemele existente la ora actuală în România”, a declarat, pentru AGERPRES, Ludovic Orban.

Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 128 de voturi „pentru” și două abțineri, informează G4Media.

În ce condiții ar putea Instanța decide efectuarea pedepsei la domiciliu potrivit legii adoptate de Senat.

Pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;

Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

Infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Pentru ce fapte nu se poate dispune închisoare executată la domiciliu

Iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;

Infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;

Faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată.

Nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei dacă persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracţiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la aceasta

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Ludovic Orban, despre legea privind închisoarea la domiciliu: Este o aberaţie / În Camera Deputaților PNL va vota împotrivă apare prima dată în Main News.

Source: New feed