Legile Educației, pe masa Guvernului. Ciucă: Trebuie adoptate pe 23 martie cel târziu

23

Legile Educației au intrat într-o nouă dinamică, anume cea a dezbaterii și avizării în cadrul Guvernului, au anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul Educației, Ligia Deca, în ședința Executivului de joi, 9 martie. Ciucă i-a cerut Ligiei Deca să urgenteze adoptarea Legilor Educației în noua formă.

„Sper ca procesul să fie parcurs în următoarele două săptămâni, astfel încât nu mai târziu de ședința din 23 martie, să aprobăm la nivelul Guvernului pachetul de legi și să le înaintăm parlamentului spre dezbatere și aprobare”, a solicitat premierul.

Noile legi ale Educației au fost făcute publice săptămâna trecută, după mai bine de jumătate de an de când au fost lansate în dezbatere publică de ministrul demisionar Sorin Cîmpeanu.

În perioada iulie – august 2022, modificările la Legea Educației au stat în dezbatere publică, în mandatului fostului ministru, Sorin Cîmpeanu. Cîmpeanu a lucrat la ele până a plecat din funcție, în luna septembrie. De atunci, Legile fostului ministru au fost modificate de Ligia Deca, dar ținute la secret până acum două săptmâni.

Schimbări majore la admiterea la liceu și Bacalaureat

Noile Legi ale educației introduc dubla admitere la liceu. Astfel, liceele din țară, cu cea mai mare concurență, vor putea să organizeze propriul concurs de admitere pentru cel mult 60% din locuri.

Și Examenul de Bacalaureat suferă modificări. Ligia Deca a introdus o probă așa-zis complementară, de competențe „de bază”, care la profilul uman se va da la matematică sau științe ale naturii, iar pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane – istorie, logică, filozofie, psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/respins. Mai multe detalii, aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Legile Educației, pe masa Guvernului. Ciucă: Trebuie adoptate pe 23 martie cel târziu apare prima dată în Main News.

Source: New feed