Lecție de manipulare de la ministrul sănătății. De ce spitalele regionale nu vor fi gata în 2027

19

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a reiterat luni, 13 martie, promisiune privind finalizarea lucrărilor și operaționalizarea celor trei spitale regionale până la 31 decembrie 2027, asta deși chiar și cele mai optimiste calcule împing termenele cu mult după această dată. 

Pandemia de COVID-19 a demonstrat, dacă mai era cazul, necesitatea investițiilor majore în infrastructura spitalicească. Construirea a trei spitale regionale – Cluj, Craiova și Iași -, asumată prin programul de guvernare al coaliției PNL, USR PLUS și UDMR, ar reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru sistemul de sănătate.

Chiar dacă Guvernul a rezolvat parțial problema finanțării prin intermediul unui mix de fonduri (Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Programul Operațional Sănătate 2021 – 2027, împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și bugetul de stat) modul în care Ministerul Sănătății derulează cele trei proiecte nu este dătător de speranțe.

Rafila insistă cu termene fără acoperire

A fost nevoie de aproximativ 3 ani pentru ca ministerul să finalizeze cele trei licitații pentru proiectarea unităților medicale, ceea ce însă nu-l împiedică pe ministrul Alexandru Rafila să insiste că acestea vor fi finalizate și operaționalizate până la finele anului 2027.

Într-o conferință de presă susținută luni la sediul ministerului, Alexandru Rafila a declarat că proiectul tehnic pentru Spitalului Regional Iași va fi finalizat în cursul lunii martie, cel pentru Spitalul Regional Cluj în aprilie-mai, iar cel pentru Spitalul Regional Craiova în noiembrie-decembrie, așa cum prevăd contractele încheiate anul trecut.

Ministrul a susținut că licitația pentru efectuarea lucrărilor ar trebui să se finalizeze până la finele acestui an, asta deși procedurile de achiziție pentru proiectare, mult mai puțin complexe, au durat 3 ani. Chiar și mergând pe un asemenea scenariu, în condițiile în care termenele pentru lucrări sunt de 4 ani, Spitalul Regional Iași, care este în acest moment cel mai avansat, nu are cum să fie gata până în anul 2027.  În ipoteza puțin probabilă în care lucrările ar demara în prima parte a anului 2024, așa cum susține Rafila, acestea ar trebui terminate în anul cursul anului 2028, urmând ca apoi să mai treacă câteva luni până când unitatea să fie pusă efectiv în funcțiune.

„Proiectarea se încheie la sfârșitul lunii martie, durează un an de zile. Până la sfârșitul acestui an se finalizează licitația pentru construcție, iar construcția efectivă va începe în prima parte a anului 2023 (n.r. – 2024). Va fi finalizată în curs de 4 ani, în 2027”, a declarat Alexandru Rafila.

Situația este oarecum similară și pentru Spitalul Regional Cluj și Spitalul Regional Craiova. Aici proiectele tehnice, speră Rafila, vor fi predate în aprilie-mai, respectiv noiembrie-decembrie, ceea ce împinge finalizarea, în cel mai optimist scenariu, în anul 2029.

„Pentru Cluj proiectarea se finalizează în aprilie-mai, iar pentru Craiova este în noiembrie-decembrie. Construcția durează 4 ani”, a declarat Alexandru Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Lecție de manipulare de la ministrul sănătății. De ce spitalele regionale nu vor fi gata în 2027 apare prima dată în Main News.

Source: New feed