Klaus Iohannis, la COP 27: Costul lipsei de acțiune în domeniul climei depășește cu mult costul acțiunii

71

Președintele Klaus Iohannis, prezent luni, 7 noiembrie, în Egipt, la Summitul implementării climatice, a transmis că schimbările climatice au consecințe asupra sănătății oamenilor, a naturii și a economiei și a menționat că România susține eforturile Uniunii Europene de a asigura „o tranziție climatică ordonată”.

Summitul implementării climatice are loc la Sharm El-Sheikh, în marja Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP 27).

Vremurile pe care le trăim sunt cele mai dificile în decursul unei generații. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară și instabilitate economică. Acestea, însă, nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul Summitului implementării climatice.

CITEȘTE ȘI: Liderul ONU, la Conferința privind Schimbările Climatice: Suntem pe autostrada către Iad și ținem piciorul pe accelerație

Președintele a subliniat că schimbările climatice sunt „o realitate cotidiană” și provoacă daune asupra sănătății umane, a naturii și a economiei.

Țara mea, România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicații negative asupra alimentării cu apă, a producției hranei și a generării de electricitate. Așadar, eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creșterea rezilienței atât a societăților, cât și a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice”, a subliniat șefului statului, la COP 27.

Klaus Iohannis a menționat că România susține rolul asumat de Uniunea Europeană în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice, invocând angajamentul de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră.

Accesul la energie la prețuri accesibile poate fi asigurat prin investiții în capacități de producție a energiei cu emisii reduse de carbon, în rețele energetice reziliente și prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat pentru energiile regenerabile.

Costul lipsei de acțiune în domeniul climei depășește cu mult costul acțiunii. Schimbările climatice generează pierderi și daune economice și non-economice în întreaga lume”, a spus președintele.

Totodată, Iohannis a explicat că liderii statelor trebuie să își „pregătească” și să le „dea putere” cetățenilor, întrucât sunt „cei mai puternici aliați pe care îi avem în lupta împotriva schimbărilor climatice”.

„Cred cu tărie în puterea educației de a genera un comportament prietenos cu clima. Sistemele de educație și de cercetare trebuie să fie mai bine aliniate la obiectivele climatice și să îi înzestreze pe cetățenii noștri, în special pe tineri, cu competențele necesare într-o economie și o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon”, a spus președintele.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Articolul Klaus Iohannis, la COP 27: Costul lipsei de acțiune în domeniul climei depășește cu mult costul acțiunii apare prima dată în Main News.

Source: New feed