Klaus Iohannis, întâlnire cu Igor Dodon la New York: Conflictul transnistrian și integrarea europeană a Republicii Moldova, printre temele de dicuție

438

Klaus Iohannis a avut o scurtă întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la New York, cu ocazia celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Cei doi șefi de stat au abordat mai multe teme, printre care conflictul transnistrian cu care Republica Moldova se confruntă și demersurile actualului Guvern de la Chișinău și europenizarea instituțiilor statului.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al Republicii Moldova, pe care Bucureștiul îl susține cu fermitate, este singura opțiune de natură să aducă prosperitate cetățenilor săi.

Totodată, Președintele României a evidențiat importanța menținerii și dezvoltării Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ca relație specială, strategică și care trebuie să aibă permanent substanță. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat sprijinul extrem de consistent pe care România l-a acordat și îl acordă Republicii Moldova prin proiectele strategice de interconectare și prin proiectele cu impact social pozitiv și asupra nivelului de trai al cetățenilor, finanțate și derulate de țara noastră.

Președintele Klaus Iohannis a abordat și tema conflictului transnistrean, făcând trimitere la unele inițiative recente. Președintele României a arătat că țara noastră este direct interesată de evoluțiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate ale României. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că din perspectiva României, care sprijină soluționarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internațional recunoscute ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluție care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său pro-european.

Nu în ultimul rând, Președintele României a subliniat în discuția cu Președintele Republicii Moldova importanța sprijinirii eforturilor actualului Guvern de la Chișinău pentru reformarea, europenizarea și eficientizarea administrației, justiției și a altor sectoare.(…)

Totodată, Președintele Igor Dodon a dat asigurări că nu se intenționează federalizarea Republicii Moldova ca element în cadrul soluționării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special”, transmite Administrația Prezidențială.

sursa foto: presidency.ro

Articolul Klaus Iohannis, întâlnire cu Igor Dodon la New York: Conflictul transnistrian și integrarea europeană a Republicii Moldova, printre temele de dicuție apare prima dată în Main News.

Source: New feed