Klaus Iohannis, către elevi: Să nu alegeți mereu calea ușoară, dar să încercați să o căutați pe cea corectă / Ce le-a transmis șeful statului profesorilor

124

Klaus Iohannis le-a transmis elevilor, în prima zi a anului școlar 2022-2023, să promoveze valorile democratice, să reacționeze în fața abuzurilor și dezinformării și să nu aleagă mereu „calea ușoară”, ci să încerce să o caute pe „cea corectă”. Președintele a avut un mesaj și pentru profesori, despre care a spus că sunt „motorul unui sistem” care nu a știut să îi „recompenseze pe măsura eforturilor”.

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent luni, 5 septembrie, la ceremonia de deschidere a anului școlar de la Colegiul Național Grigore Moisil din Capitală.

Drumul spre reușită este presărat cu greutăți. Printre greutăți au fost și ultimii ani marcați de valuri succesive ale pandemiei de COVID-19. Elevii, părinții și profesorii au răspuns cu solidaritate, profesionalism și speranță. Tocmai de aceea, acest nou început este un bun prilej de a vă mulțumi dumneavoastră, cadrelor didactice, pentru toate eforturile depuse astfel încât elevii să beneficieze de condiții bune de învățare”, a transmis Klaus Iohannis, în discursul susținut la începutul noului an școlar.

Șeful statului le-a transmis elevilor că școala este spațiul decisiv al formării și că anii petrecuți în învățământ sunt cei în care iau hotărâri esențiale pentru viața lor, își cultivă pasiunile, înțeleg rolul valorilor, a responsabilității și a integrării.

Noi, adulții, vă suntem alături, dar vom avea nevoie de vocea și implicarea voastră. Să nu alegeți mereu calea ușoară, dar să încercați să o căutați pe cea corectă. Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți tributari lucrurilor obținute facil(…)Să promovați valori democratice, să credeți în știință și în profesioniști, să reacționați în faza abuzurilor și dezinformării”, a fost mesajul președintelui pentru elevi.

Iohannis a mai menționat că profesia de dascăl „este una creatoare de viitor” și a spus despre profesori că au demonstrat că sunt capabili și hotărâți să reinventeze mijloacele clasice.

Sunteți motorul unui sistem care nu a știut să vă recompenseze pe măsura eforturilor”, a adăugat șeful statului.

Președintele a mai vorbit și despre programul România Educată și noile proiecte ale legilor Educației.

Am lansat viziunea strategică România Educată pe baza căreia Guvernul și-a asumat investiții majore în creșe, grădinițe, școli, licee și universități. În ultimele luni a existat o firească și intensă dezbatere publică, ce mă aștept să continue în Parlament până vom ajunge la o formă legislativă care să vă ajute pe fiecare dintre dumneavoastră să vă depășiți aspirațiile (…) 

Dacă vrem profesioniști, hai să le recunoaștem performanța, să investim în formarea lor și să le dăm șanse egale. Aceste modificări nu pot fi corelate fără o colaborare sinceră între școală, părinți și comunitate, fără respect pentru încredere și ajutor reciproc. Schimbarea adevărată depinde de noi toți, elevi, părinți, profesori și factorii de decizie(…)

Reforma nu înseamnă neapărat o lege, ci oameni care generează schimbare în bine în fiecare școală, sală de clasă, pentru fiecare elev”, a mai transmis Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Mesajele transmise de oficiali în prima zi de școală. Cîmpeanu: Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note / Ciucă: Avem o generație tânără cu mare potențial

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Klaus Iohannis, către elevi: Să nu alegeți mereu calea ușoară, dar să încercați să o căutați pe cea corectă / Ce le-a transmis șeful statului profesorilor apare prima dată în Main News.

Source: New feed