Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care stabilește că obținerea titlului de doctorat poate fi anulată doar de judecători

500

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care stabilește că doctoratul poate fi anulat doar prin decizia instanței.

Traseul acestei legi este lung: inițial a fost vorba de o Ordonanță de urgență dată de Guvernul Cioloș în 2016, care înăsprea condițiile de obținere a titlului de doctor și dădea puteri sporite CNDATCU, instituția care are rolul de a valida doctoratele.

Decizia Guvernului Cioloș a venit ca urmare a numeroaselor scandaluri diplome de doctorat plagiate din acea perioadă: Victor Ponta, Robert Negoiță, Gabriel Oprea, Liviu Pop, Petre Tobă sunt doar câteva dintre persoanele publice ale căror doctorate au fost plagiate. Recent, rectorul și prorectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” – Adrian Iacob si Mihail Petrică Marcoci – și-au dat demisia, tot în urma unui scandal legat de doctorate plagiate.

Ulterior, Ordonanța de urgență a ajuns la dezbatere în Parlament. Aici, parlamentarii au modificat ordonanța de urgență, încercând în acest fel să îngreuneze anularea doctoratelor dovedite a fi plagiate. Legea  ieșită din Parlament a fost atacată la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis, însă cererea a fost respinsă.

Astfel, legea promulgată astăzi prevede că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării de către instanță a dispoziției de retragere a titlului.

Până astăzi, mecanismul de retragere a titlului de doctor a fost următorul: CNATDCU – instituție aflată în subordinea Ministerului Educației – evalua teza de doctorat, iar dacă aceasta era un plagiat atunci instituția făcea recomandarea de retragere a titlului, iar ministrul Educației era obligat să semneze ordinul de retragere.

Articolul Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care stabilește că obținerea titlului de doctorat poate fi anulată doar de judecători apare prima dată în Main News.

Source: New feed