Kelemen Hunor: Sunt convins că se poate instala un guvern politic, nu tehnocrat, în câteva săptămâni

416

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că era de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să nu accepte remanierea, iar după refuzul acestuia, soluțiile sunt: fie demisia executivului, fie o moțiune de cenzură și instalarea unui nou guvern, politic, nu tehnocrat.

„Era de aşteptat să nu accepte remanierea, din mai multe motive. Pe de o parte, coaliţia s-a destrămat, în acest moment nu există configuraţia politică ce a primit încrederea în parlament, guvernul cu acea configuraţie nu mai există şi, din acest moment, orice remaniere, orice încercare de a schimba miniştri intră în această logică şi în această constrângere constituţională, care necesită, cere un vot în parlament. Pe de altă parte, probabil că preşedintele avea reţinere şi în ceea ce priveşte persoanele nominalizate, nu ştiu, dar s-ar putea să fi fost al doilea motiv pentru acest refuz”, a declarat liderul UDMR pentru Agerpres.

Hunor: Soluția este una simplă, demisia sau o moțiune de cenzură prin care se va demite guvernul

Acesta a spus că guvernul trebuie să vină mai repede în parlament și atunci se va confirma dacă are, sau nu, 233 de voturi.

„Deci trebuie să vină cât mai repede în parlament, poate săptămâna viitoare şi atunci se va confirma dacă are 233 de voturi guvernul sau nu are. Şi dacă nu are, atunci, bineînţeles, soluţia este una simplă, demisia sau o moţiune de cenzură prin care se va demite guvernul. Şi eu cred că moţiunea de cenzură, de data aceasta, nu trebuie să fie o moţiune de cenzură foarte stufoasă şi isterică, aşa cum ne-a obişnuit opoziţia de foarte multe ori, ci trebuie să fie, pur şi simplu, constatarea lipsei majorităţii, Constituţia ce zice, lipsa de încredere şi se votează cât mai repede. Cred că orice temporizare, orice prelungire dăunează grav economiei, dăunează grav pentru tot ceea ce înseamnă structura instituţională a statului şi încrederea din partea cetăţenilor şi din partea partenerilor”, a spus Kelemen Hunor.

UDMR: Se poate instala un nou guvern în câteva săptămâni

El a susţinut că este convins că în câteva săptămâni se poate instala un nou guvern.

„Sunt convins că se poate instala un guvern în câteva săptămâni, care va avea un mandat limitat, maximum un an, până la alegerile parlamentare de anul viitor şi trebuie să fie un guvern politic”, a precizat  preşedintele UDMR.

Întrebat cine ar urma să susțină viitorul guvern, Kelemen Hunor a răspuns:

„Un guvern votat de parlament, un guvern politic, nu tehnocrat. Asta nu pot să vă spun, de cine să fie susţinut; oamenii politici din parlament trebuie să găsească o soluţie, împreună cu preşedintele, cu liderii de partid, dar deocamdată astfel de discuţii nu au avut loc. Se poate găsi o soluţie, dar nu vreau să intru în speculaţii, nu vreau să fac eu propuneri prin presă, dar o clasă politică responsabilă, lideri responsabili sunt convins că găsesc o soluţie rapidă”, a afirmat Kelemen Hunor.

El a subliniat faptul că UDMR va vota împotriva actualului guvern.

„Ştiţi bancul cu bătrânul: dacă se schimbă ceva, vă anunţ”, a încheta liderul UDMR.

Klaus Iohannis a respins toate propunerile Vioricăi Dăncilă

Președintele României, Klaus Iohannis, a respins, miercuri, toate propunerile Vioricăi Dăncilă privind remanierea Guvernului. Iohannis acuză PSD de proastă guvernare și spune că România are nevoie de un nou Executiv, de o restructurare profundă, o nouă guvernare care să se lupte pentru români.

„Nu ar trebui să fie nicio surpriză pentru nimeni, este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetență coruptă. Prin votul 26 mai, românii au transmis un mesaj extrem de clar, pe care PSD și ALDE se fac că nu îl înțeleg.”, a anunțat Klaus Iohannis.

Articolul Kelemen Hunor: Sunt convins că se poate instala un guvern politic, nu tehnocrat, în câteva săptămâni apare prima dată în Main News.

Source: New feed