Kelemen Hunor: Orban n-a vorbit de România. Nu există tensiuni în coaliție

178

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut vineri, 29 iulie, o primă reacție în spațiul public românesc pe tema discursului controversat susținut de premierul maghiar la Băile Tușnad. Vicepremierul a declarat pentru Agerpres că nu este cazul să se discute despre părăsirea coaliției de guvernare și a susținut că Viktor Orban nu adus niciun afront României prin declarațiile sale. 

Vicepremierul a transmis că parcursul guvernamental al coaliției nu este afectat de acest eveniment, întrucât formațiunea politică pe care o conduce nu a încălcat protocolul de guvernare.

„Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliţie. O criză în coaliţie este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliţie, dacă nu putem să ne înţelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastră politică, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva intereselor generale sau specifice ale României şi nu este cazul în coaliţie. Fiecare şi-a făcut treaba, discutăm, punem în aplicare programul de guvernare, căutăm soluţii la problemele cetăţenilor şi la problemele cu care ne confruntăm cu toţii, dar un conflict în interiorul coaliţiei pe un discurs al unui om politic, indiferent cine e acel om politic din Uniunea Europeană”, a declarat liderul UDMR.

Mai mult, Kelemen Hunor a adăugat că declarațiile premierului maghiar nu au adus niciun afront țării noastre.

„Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie”, a afirmat Hunor.

Viceprim-ministrul a mai precizat că UDMR condamnă războiul din țara vecină.

„Nu suntem de acord cu războiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran şi, din acest punct de vedere, n-am avut şi nu avem dispute în coaliţie”, a adăugat liderul UDMR.

Kelemen Hunor îi ia apărarea lui Viktor Orban

Președintele UDMR a reiterat că declarațiile premierului maghiar „au fost scoase din context”, opinie formulată cu o zi în urmă pentru presa maghiară.

„Kelemen Hunor a menţionat că Viktor Orban a făcut clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată”, a scris sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Kelemen Hunor, în presa maghiară: Îl cunosc pe Viktor Orbán de foarte mult timp, nu există niciun indiciu de rasism / Un lider PNL a cerut ieșirea UDMR de la guvernare

De asemenea, Hunor a justificat aplauzele primite de Orban la evenimentul de la Băile Tuşnad. La eveniment au participat inclusiv lideri ai UDMR, iar vicepremierul Kelemen Hunor a participat inclusiv la o cină alături de premierul ungar, vineri seară.

„În ceea ce priveşte prezenţa colegilor, acolo au fost foarte mulţi oameni, merg din curiozitate, sunt curioşi ce declară un om politic, ce declară premierul Orban, aşa cum erau curioşi foarte mulţi care n-au fost prezenţi la Tuşnad şi au urmărit prin internet sau au citit ulterior – români, maghiari. Sigur, oamenii merg acolo şi aplaudă şi aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere?”, a întrebat retoric Kelemen Hunor.

Scandalul generat de premierul maghiar

Viktor Orban a fost prezent, sâmbătă, 23 iulie, la un eveniment organizat de comunitatea maghiară din România de la Băile Tușnad, ocazie cu care a lansat o serie de mesaje controversate prin care a criticat strategia Uniunii Europene în timpul invaziei ruse în Ucraina și a spus, printre altele, că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au avut primele reacții pe tema discursului susținut de premierul maghiar la Băile Tușnad, la cinci zile după eveniment. Marcel Ciolacu a susținut că se impune o discuție în coaliția de guvernare, pentru explicații de la liderul UDMR, Kelemen Hunor, iar premierul Nicolae Ciucă a fost destul de încurcat de întrebările jurnaliștilor pe această temă, menționând că „astfel de declarații nedorite nu își au locul în Uniunea Europeană.”

Întrebat miercuri, 27 iulie, la Digi24, cum comentează declarațiile șefului Guvernului din Ungaria, ministrul Mediului, Barna Tánczos, a refuzat să răspundă.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a criticat reacția liderilor UDMR prezenți la eveniment și a cerut clarificări. Răspunsul UDMR, prin vocea purtătorului de cuvânt Hegedus Csilla a fost că partidul nu trebuie să ofere explicații.

CITEȘTE ȘI: Prima reacție a lui Klaus Iohannis, după discursul lui Viktor Orban: O eroare majoră, inadmisibil / Critici la adresa UDMR: Nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Kelemen Hunor: Orban n-a vorbit de România. Nu există tensiuni în coaliție apare prima dată în Main News.

Source: New feed