Iohannis va participa la manifestările de Ziua Marinei, în Portul Militar Constanţa

102

Administraţia Prezidenţială a anunţat sâmbătă, 13 august, că preşedintele Klaus Iohannis va participa luni, 15 august, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Marinei. Şeful statului va participa la evenimentele din Portul Militar Constanța, începând cu ora 10:00.

Forțele Navale Române organizează, începând cu 11 august, festivitățile dedicate Zilei Marine Române, ce va fi sărbătorită luni, 15 august. Epicentrul festivităților va fi Constanța, dar evenimente dedicate Marinei Române vor avea loc și în București, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galați și Bicaz.

În Constanța, activitățile dedicate Zilei Marinei Române au debutat cu o expoziție de fotografie semnată de Redacția Mass-Media a Forțelor Navale Române, ce poate fi vizionată până pe 15 august la Auchan.

Formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA vor susține mai multe concerte:

  • joi – între orele 18:00-19:00 – în Mamaia, între Piațeta Perla și Piațeta Cazino Mamaia;
  • sâmbătă – între 12:00 – 13:00 – în portul militar, Ziua Porților Deschise;
  • duminică – între orele 20:00 – 21:30, pe faleza Cazinoului;

Sâmbătă, în portul militar Constanța, va avea loc Ziua Porților Deschise, în intervalul orar 9-17, unde vor putea fi vizitate nave militare, un elicopter Puma Naval, expoziții de tehnică și armament sau standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ.

De asemenea, pasionații de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships.

Tot sâmbătă, dar și luni, Muzeul Național al Marinei Române va putea fi vizitat gratuit, în intervalul orar 09.00-16.00.

Ulterior, duminică, la Monumentul Marinarilor Români (Crucea Marinarilor) din Constanța, va avea loc o ceremonie militară și religioasă, pentru a aduce un omagiu marinarilor care își dorm somnul de veci în adâncurile mărilor și oceanelor.

De la ora 17.00 până la ora 21.00, vor fi prezenți în Portul Tomis, cu o expoziție de tehnică militară, cu standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ și simulatoare de bătălii navale.

„Luni, 15 august, manifestările de la Constanța vor începe la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și se vor desfășura în portul militar și în Portul Tomis. În portul militar, festivitatea va începe cu serviciul religios și va fi urmată de alocuțiunile persoanelor oficiale și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție.

În Portul Tomis, activitățile organizate luni, 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în intervalele orare 10.00-13.00 și 17.00-20.00 și vor cuprinde expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, face-painting și foto-corner și simulatoare de bătălii navale.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviației, Zeul Neptun își va face apariția, în jurul orei 10.55, însoțit de alaiul său, și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești, la care vizitatorii vor fi invitați să participe. Prezența Zeului Neptun și a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța”, mai arată sursa citată.

Totodată, formația de nave militare, ancorate în fața Comandamentului Flotei, va defila, în intervalul orar 11.00-12.00, până la Midia și retur, pentru a saluta turiștii aflați pe litoral.

Defilarea va fi încheiată de parada ambarcațiunilor turistice, în jurul orei 12.45. Apoi, conform sursei citate, Zeul Neptun se va retrage și va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanța.

După-amiază, concert

În a doua parte a zilei de 15 august, publicul este invitat la un mini-concert susținut de formațiiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”, în intervalul orar 20.00-20.30.

De menționat este că marinarii militari vor fi prezenți, în Portul Tomis, în intervalul orar 17.00-20.00, după care va avea loc acest concert.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.

Concertul intitulat „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, este dedicat Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor, și este planificat să se desfășoare în intervalul orar 21.00-22.00, pe faleză, în zona statuii lui Mihai Eminescu.

Manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române se vor încheia cu un spectacolul de artificii, lansate de pe mare, ce va fi asigurat de către Primăria Municipiului Constanța.

Foto: Administrația Prezidențială

Articolul Iohannis va participa la manifestările de Ziua Marinei, în Portul Militar Constanţa apare prima dată în Main News.

Source: New feed