Iohannis și Ciucă salută anunțul lui Olaf Scholz: România este pregătită să intre în Schengen

92

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, dar și Marcel Ciolacu, liderul PSD și al Camerei Deputaților, au salutat anunțul cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, potrivit căruia România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile tehnice pentru a adera la Spațiul Schengen. Declarația va fi făcută la reuniunile ministeriale din UE de la Praga, potrivit unui fragment publicat din discursul său.

Klaus Iohannis i-a mulțumit cancelarului german „pentru angajamentul său personal!”.

„Salut anunțul făcut astăzi în Prag de Olaf Scholz, cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României – un obiectiv strategic al țării mele, care îndeplinește în mod clar toate cerințele tehnice. Îi mulțumesc pentru angajamentul său personal!”, a transmis șeful statului pe Twitter.

Și premierul Nicolae Ciucă a precizat că poziţia cancelarului german Olaf Scholz atestă faptul că România este pregătită să intre în Schengen, spre beneficiul întregii Uniuni Europene.

„Mulţumesc pentru sprijinul oferit de către cancelarul german Olaf Scholz astfel încât România să adere la Spaţiul Schengen. E o confirmare importantă a partenerilor germani care atestă faptul că România este pregătită să intre în Schengen, spre beneficiul întregii Uniuni Europene”, a scris Nicolae Ciucă, luni pe Twitter.

La rândul său, Marcel Ciolacu a arătat că, dacă țara noastră va fi acceptată, românii care călătoresc și transportatorii de mărfuri nu vor mai fi nevoiți să piardă timp cu verificările de la granițele statelor membre Schengen.

„Astfel, atât românii care călătoresc în scop personal sau turistic, cât și transportatorii de mărfuri nu vor mai fi nevoiți să piardă timp prețios cu verificările de la granițele statelor membre Schengen. Mai ales în cazul transportatorilor, asta va însemna scurtarea semnificativă a timpilor de așteptare în frontieră, deci curse operate mai rapid, cu costuri mai reduse.

Îi mulțumesc lui Olaf Scholz pentru susținerea sa sinceră în favoarea României. Ca lider al PSD, mă bucur mult că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanți lideri de stânga ai Europei. Asta înseamnă stânga, solidaritate și sprijin exact când este mai multă nevoie!”, se arată în psotarea de pe Facebook.

De asemenea, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că anunțul „este foarte important”.

„Este pentru prima dată când Germania anunță în mod necondiționat susținerea pentru aderarea României la Schengen(…)A spus foarte clar că România și celelalte state candidate îndeplinesc criteriile pentru aderare (…) E foarte important, vine în completarea susținerii pe care și Franța (…) a arătat-o în același sens. Este foarte clar că aceste anunțuri sunt rezultatul demersurilor și discuțiilor purtate de Klaus Iohannis cu cei doi lideri europeni”, a afirmat ministrul, într-o intervenție la Digi24.

Context

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, va declara luni, 29 august, la Praga, că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile tehnice pentru a adera la Spațiul Schengen, potrivit Reuters.

„Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru a primi statutul de membru. Voi lucra pentru a le vedea membre cu drepturi depline”, va declara Olaf Scholz, la reuniunile ministeriale din UE de la Praga, potrivit unui fragment publicat din discursul său.

Cancelarul german va mai preciza că „Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, pe care trebuie să o protejăm și să o dezvoltăm”.

Foto: Administrația Prezidențială

Articolul Iohannis și Ciucă salută anunțul lui Olaf Scholz: România este pregătită să intre în Schengen apare prima dată în Main News.

Source: New feed