Iohannis, mesaj de Ziua Marinei: „Trebuie să depășim sincopele și inconsecvențele”/ Leș: Mărea Negră, spaţiu al tensiunilor şi al riscurilor

503

Klaus Iohannis a ajuns, joi dimineață, la Constanța, cu prilejul Zilei Marine Române. Președintele României a spus cu această ocazie că este nevoie de „o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată” pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre. Și ministrul Apărării a ținut un discurs astăzi, în care a spus că Marea Neagră se transformă într-un „spaţiu al tensiunilor şi al riscurilor”.

Klaus Iohannis: „Trebuie să depășim sincopele și inconsecvențele”

„Marea Neagră și întreaga sa regiune au o importanță strategică deosebită nu numai pentru țara noastră, dar și pentru întregul spațiu euroatlantic.

Securitatea acestei zone, marcate de provocări complexe și în continuă schimbare, este vitală în asigurarea securității noastre, a tuturor.

Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie, în continuare, de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată, la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, și aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu și, foarte important, reziliența societății.

Zona Mării Negre este o regiune cu valențe geostrategice atât pentru Alianța Nord-Atlantică, cât și pentru Uniunea Europeană. Ca stat membru al acestor două organizații, România face parte dintr-un spațiu comun de securitate și apărare.(…)

Asigurarea securității și apărării naționale, care garantează siguranța fiecărui român, nu se poate realiza fără o bună înzestrare și modernizare a Armatei și fără perfecționarea continuă a militarilor noștri.

Dimensiunea maritimă reprezintă un element esențial și, din această perspectivă, accentul va fi pus pe componenta navală și pe cea de apărare aeriană și antirachetă.

Au fost făcuți pași importanți în această direcție, dar încă nu sunt suficienți. Trebuie să acționăm mult mai rapid, pentru a depăși sincopele și inconsecvențele din procedurile de achiziție a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajați.(…)”, a spus președintele României.

Gabriel Leș: Marea Neagră se transformă în spaţiu al tensiunilor, al riscurilor

Ministrul Apărării spune că „poziţia strategică a României la frontiera estică a NATO aduce oportunităţi, dar şi provocări”.

„Poziţia strategică a României la frontiera estică a NATO şi a UE aduce deopotrivă oportunităţi dar şli provocăro pentru armata noastră şi pentru forţele navale, în special. Regiunea Mării Negre (…) se transformă, din păcate, în spaţiu al tensiunilor, al presiunilor, al riscurilor şi ameninţărilor, al conflictelor ingheţate, un spaţiu de manifestare din sfera hibridă”, a spus Gabriel Leş.

sursa foto: Facebook

Articolul Iohannis, mesaj de Ziua Marinei: „Trebuie să depășim sincopele și inconsecvențele”/ Leș: Mărea Negră, spaţiu al tensiunilor şi al riscurilor apare prima dată în Main News.

Source: New feed