Iohannia a cerut SUA prezență sporită pe Flancul Estic

44

Președintele Klaus Iohannis subliniat miercuri, 22 februarie, la reuniunea Formatului București 9, desfășurată la Varșovia cu participarea lui Joe Biden, necesitatea îndeplinirii angajamentelor legate de Ucraina și o prezență sporită americană pe Flancul Estic.

„Este extrem de relevant faptul că ne întâlnim, din nou, în Formatul București 9 – pe care l-am lansat în 2015, alături de Președintele Duda – acum când ne apropiem de marcarea unui an de la revenirea războiului în Europa. Acest război a adus doar suferință și deznădejde, crime și strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent și nesiguranță. Noi, liderii de pe Flancul Estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câștiga acest război. România va continua să facă acest lucru”, a transmis Klaus Iohannis.

Prezență sporită a SUA pe Flancul Estic

„Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv și o amploare transatlantice și salut prezența astăzi a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care reconfirmă substanța Formatului București 9 și angajamentul Administrației SUA față de securitatea Flancului Estic. Acest angajament este extrem de solid și vizionar: o prezență militară americană crescută – care trebuie să continue – și pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră. Salut, de asemenea, participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru coordonarea deschisă și oportună”

Iohannis: Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană

Pe de altă parte, șeful statului a condamnat acțiunile agresive ale Federației Ruse în regiune și a acuzat regimul de la Kremlin că a încercat să distrugă ordinea internațională bazată pe reguli.

„Acum aproape un an, Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană și euroatlantică și sistemul internațional bazat pe reguli. Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina”, a afirmat șeful statului.

În același timp, președintele Iohannis a arătat că, pentru descurajarea altor agresiuni, este nevoie de sprijinirea Ucrainei pentru a urma calea euroatlantică.

„Astăzi, acești parteneri beneficiază de sprijinul Aliaților pentru reziliența pe termen lung, care le este necesară pentru obținerea unei păci durabile, stabilitate și prosperitate. De asemenea, sprijinim cu tărie perspectiva euroatlantică a Ucrainei.

Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta. NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina și cetățenii săi. B9 este mai puternic ca oricând. Aștept cu nerăbdare să continuăm să ne coordonăm în pregătirea unui Summit NATO de succes la Vilnius”, a transmis Klaus Iohannis.

Articolul Iohannia a cerut SUA prezență sporită pe Flancul Estic apare prima dată în Main News.

Source: New feed