Un drum de mare viteză care să lege Oltenia de Banat riscă să rămână pentru mulți ani doar o promisiune. La aproape un an distanță după ce CNAIR a anulat prima licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate și lansat o alta, împărțită în patru loturi, niciun contract nu este semnat. Într-un mesaj publicat sâmbătă, 4 februarie, fostul ministru al transporturilor, Cătălin Drulă, nu a ratat ocazia să îl taxeze pe actualul titular, Sorin Grindeanu.
CNAIR a anulat pe 22 martie procedura privind realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii drumului de mare viteză Craiova – Lugoj, câștigată inițial de firma Egis România. motivul invocat fiind legat de o presupusă suprapunere de traseu viitorului drum de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, care ar urma să treacă prin apropierea orașului Filiași.
Numai că, traseul drumului Craiova – Lugoj nu era stabilit. Acesta ar fi urmat să fie definitivat tocmai prin acest studiului de fezabilitate pentru care CNAIR a lansat licitația. Deci nici vorbă de suprapunere. Proiectantul ar urma să analizeze variantele de traseu, evident, ținând cont și de celălalt proiect.
Grindeanu s-a grăbit să lanseze altă licitație
Pe 18 aprilie, așa cum anterior anunțase și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, CNAIR a lansat o altă licitație, tot pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, de această dată între Filiași și Lugoj.
Procedura a fost împărțită în patru loturi, spre deosebire de precedenta, în care întregul traseu urma să fie atribuit unui singur proiectant. Motivul invocat a fost legat de accelerarea proiectului. Numai că socoteala din Palatul CFR nu s-a potrivit cu cea din târg.
Între timp, chemat să judece legalitatea anulării primei licitații, Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor a decis că s-a făcut ilegal și a obligat CNAIR să o reia. Numai că oamenii din subordinea lui Sorin Grindeanu n-au făcut nimic în acest sens și au mers înainte cu noua licitație.
Pentru primele trei loturi, de la Filiași la Caransebeș, compania de drumuri a desemnat câștigătoare o asociere condusă de Irimat Cons. Lotul 4 încă se află încă evaluare. Cu toate acestea, niciun contract nu a fost semnat, după ce contestația depusă de Egis a fost admisă de Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor și Curtea de Apel București. Prin urmare, urmează o nouă rundă de evaluare.
Drulă pune tunurile pe Grindeanu
Critici dure pentru Sorin Grindeanu au venit din partea fostului ministru, Cătălin Drulă.
Câteva luni mai târziu, licitația era pe finalizare și contractul de proiectare aproape gata de semnat. De atunci, a început dezastrul. În loc să semneze contractul, Grindeanu a decis ilegal (după cum aveau să constate instanțele ulterior) să anuleze licitația. Pretextul? Chipurile, termenul de proiectare era prea lung: trei ani. Grindeanu a lansat altă licitație cu termen de doi ani. A spart și proiectul în 4 loturi (licitația din 2021 era cu un singur tronson). De atunci a trecut 1 an și nu este semnat NICIUN contract. Matematica de clasa I ne spune că nu s-a economisit nimic, iar costul acestei manevre este că proiectarea nu a început nici azi când vorbim. Pare de noaptea minții. Și este. Un proiect lăsat la cheie, omorât de PSD la Transporturi. Între timp, PNL-ul din Oltenia tace mâlc. Vajnicii parlamentari și europarlamentari din Mehedinți, Dolj, Olt”, a acuzat Drulă.
Sursa foto: Ministerul Transporturilor
Articolul Întârzieri la Autostrada între Oltenia și Banat. Noua licitație pentru studiile de fezabilitate, tergiversată de aproape 1 an apare prima dată în Main News.
Source: New feed