Instituția care stabilește verdictele de plagiat, propusă pentru desființare prin pachetul de legi „România educată”

138

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care poate în prezent retrage un titlu de doctor pe motiv de plagiat, este propusă pentru a fi desființată în noul pachet de legi ale educației, lansat în dezbatere publică, potrivit publicației specializate Edupedu.ro.

Mai exact, arată sursa citată, desființarea CNATDCU ar urma să fie realizată printr-o reorganizare a activității. Prin articolul 142 „Comisii Consultative ale Ministerului Educației” al Proiectul Legii învățământului superior ar fi menținute mai multe comisii, cum sunt CNFIS și CNSPIS, nu însă și CNATDCU.

Atribuțiile acestei instituții, care are astăzi rol cheie în stabilirea verdictelor de plagiat, ar urma să fie transferate la nivelul universităților, potrivit articolului 157 din proiectul legii.

CNATDCU ar trebui să analizeze teza premierului Ciucă

Înființată în anul 1995, CNATDCU are din anul 2015 atribuții privind verificarea tezelor de doctorat, ca urmare a unor sesizări. Tot astfel de sesizări ar fi trebui să stea la baza analizării tezei de doctorat a prim-ministrului Nicolae Ciucă, care potrivit unei investigații realizate de jurnalista Emilia Șercan, este plagiată.

Totuși, în pofida faptului că președintele forului, Mircea Dumitru, și-a exprimat public suspiciunile legate de faptul că teza premierului ar fi plagiată, aceasta nu a ajuns încă să fie discutată. Potrivit G4Media, judecătorul Marius Iosif a anulat, în primă instanță, la cererea premierului, toate sesizările legate de teza respectivă. Ulterior, după ce aceeași publicație a relatat despre trucarea procesului de repartizare aleatorie a dosarului, Curtea de Apel București a anunțat declanșarea unei anchete interne.

De-a lungul timpului CNATDCU a decis ridicarea titlului de doctor pentru numeroase persoane publice. Putem aminti aici de fostul premier, Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, generalul (r) SRI Dumitru Dumbravă, fostul ministru al afacerilor interne, Petre Tobă, și primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Instituția care stabilește verdictele de plagiat, propusă pentru desființare prin pachetul de legi „România educată” apare prima dată în Main News.

Source: New feed