Înalta Curte sesizează CCR la solicitarea Elenei Udrea

90

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni, 10 octombrie, sesizarea Curții Constituționale în legătură cu o excepție de neconstituționalitate ridicată de Elena Udrea în procesul prin care fostul ministru al dezvoltării speră să obţină anularea condamnării de 6 ani de închisoare, primită în dosarul „Gala Bute”.

Mai exact, judecătorii CCR au fost solicitați să se pronunțe în legătură cu art. 2 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ce prevede articolul respectiv:

(1) Înalta Curte de Casație și Justiție poate solicita Curții Europene a Drepturilor Omului emiterea unui aviz consultativ cu privire la chestiuni de principiu privind interpretarea ori aplicarea drepturilor și libertăților din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau din protocoalele la aceasta, în cazul în care apreciază că avizul consultativ este necesar pentru clarificarea unor aspecte ale cauzei în vederea pronunțării hotărârii:;b) în materie penală, când este învestită cu judecarea cauzei în primă instanță ori în ultimă instanță în căile ordinare de atac sau, după caz, în procedura sesizării în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Elena Udrea încearcă să scape de închisoare

Încarcerată în Penitenciarul Târgșor ca urmare a condamnării primită în dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea încearcă își joacă în aceste zile ultimele cărți în încercarea de a scăpa de pedeapsă. Potrivit Agerpres, avocaţii Elenei Udrea au încercat luni, timp de peste trei ore, să-i înduplece pe cei cinci judecători ai completului să anuleze condamnarea şi să dispună rejudecarea cazului de la zero.

Conform aceleași surse, în esenţă, apărătorii au susținut că decizia de condamnare a fostului ministru a fost nelegală, deoarece magistraţii de la fond şi apel nu au respectat deciziile Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, iar completurile de la instanţa supremă au fost constituite nelegal.

În ultimul cuvânt, Elena Udrea a solicitat să fie achitată, susţinând că este ţinută de câteva luni ilegal în închisoare.

„Eu stau ilegal în puşcărie de şase luni. Este vorba de libertatea mea. Mi se impută suma de 8 milioane lei, care reprezintă publicitatea pe care trebuie să o plătesc personal. Cei care nu au acceptat să facă denunţuri au ajuns la puşcărie. În schimb, cei care au avut atribuţii în minister au scăpat. Nastasia şi Bute au avut interes să fie organizată gala. Nastasia mergea la toate meciurile lui Bute (…) Regret că nu am avut parte de o justiţie dreaptă în România. Sper că, de data aceasta, completul de judecată nu a intrat cu decizia deja luată. Solicit achitarea mea pentru toate capetele de acuzare”, le-a spus Udrea judecătorilor.

Magistraţii au amânat însă o decizie în acest caz pentru data de 24 octombrie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Înalta Curte sesizează CCR la solicitarea Elenei Udrea apare prima dată în Main News.

Source: New feed