Guvernul amână supraimpozitarea veniturilor. De ce nu poate fi trecută în „Ordonanța austerității” SURSE

34

Guvernul Ciucă amână planurile prin care s-ar putea face economii la bugetul de stat. Deși s-a vorbit de o Ordonanță de Urgență prin care să se prevadă măsuri de reducere a cheltuielilor publice, inclusiv impozitarea progresivă a veniturilor, potrivit unor surse guvernamentale, aceste lucruri nu vor fi inserate în acest act săptămâna viitoare. 

Potrivit informațiilor Main News, Ministerul Finanțelor nu a realizat o analiză de risc pe venitul global, astfel încât să se poată hotărî auspra unei impozitări progresive. Mai mult decât atât, ar fi necesară o lege specială în acest sens. Oficialii Guvernului susțin că, din punct de vedere juridic, impozitarea progresivă, interzicerea cumului pensiei cu salariul nu se pot aplica prin Ordonanță de Urgență.  În caz contrar, ar putea fi declarată  neconstituțională.

Astfel, reprezentanții coaliției de guvernare vor analize, ședințe, apoi o ordonanță care să nu prevadă supraimpozitarea veniturilor mai mari decât cel obținut de președintele țării. Până la 1 iunie, Nicolae Ciucă(PNL) „va ceda”  funcția de premier lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, conform protocolului de guvernare, semnat de cele două partide. Ordonanța „austerității” ar trebui să prevadă reducerea unor cheltuieli, dar nu tăierea salariilor bugetarilor sau a fondurilor pentru investiții.

Viitorul premier al țării, Marcel Ciolacu, nu mai vrea cumulul pensiei cu salariul de la stat

Viitorul premier al țării, Marcel Ciolacu, susține, însă, că „pensiile speciale” sunt principala problemă a bugetului, o formă de inechitate, sesizată de toți românii. El dat de înțeles că în calitate de șef al Guvernului nu va mai tolera cumulul pensiei cu salariul fără o impozitare pe măsură.

„Avem o mare problemă, o ciumă a pensiilor speciale, care este o inechitate și duce către o criză socială. E un lucru de rezolvat punctual. Nu accept  România  piardă un euro din PNRR pentru jalonul cu pensiile speciale. De-a lungul anilor, am dat multe legi întoarse la CCR și atunci am căutat mai multe variante discutate în coaliție și în spațiul public pentru a nu se mai întâmplă asta. E important  trebuie rezolvat jalonul”, a precizat liderul social-democrat, la Antena 3. 

CITEȘTE ȘI:  Ciucă, despre supraimpozitarea salariilor : Nu poate fi extinsă în mediul privat

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Articolul Guvernul amână supraimpozitarea veniturilor. De ce nu poate fi trecută în „Ordonanța austerității” SURSE apare prima dată în Main News.

Source: New feed