Guvernul adoptă astăzi Planul de iarnă în domeniul energiei

86

Guvernul adoptă în ședința de miercuri, 7 septembrie, Planul de iarnă pentru asigurarea continuității furnizării cu energie pentru iarna anului 2022-203, elaborat de Ministerul Energiei, a transmis premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței Executivului. 

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Dragoș Drăgan, Planul de iarnă prezintă prognoze pe diferite tipuri de orizont cu privire la evoluția cererii și a producerii de energie electrică, a perspectivelor de aprovizionare cu energie pentru toate domeniile de activitate precum și corelarea acestora cu posibilitățile de acoperire a cerințelor.

Astfel, obiectivele Planului de iarnă sunt evaluarea consumului de energie electrică a țării în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, evaluare care are ca obiectiv satisfacerea cerințelor la parametrii de calitate și siguranță în alimentare în condițiile funcționării stabile a sistemului electro-energetic național, precum stabilirea totodată și a resurselor energetice necesare acoperirii consumului precum și evaluarea resurselor financiare necesare.

Documentul a fost întocmit pe baza consumului de energie electrică realizat în anii anteriori, a analizării prognozelor realizate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză și de dispecerul național, a precizat Dragoș Drăgan.

Prognoza de consum realizată de dispecerul energetic național pentru intervalul 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 este de 26.170 gWh, în medie cu circa 0,7% mai mic decât volum înregistrat în perioda similară a anului precedent.

Mai mult, proiectul de act normativ prevede și măsuri atât pentru operatorii economici din sistemul energetic național cât și pentru instituțiile implicate, precum și constituirea Comandamentului Energetic de Iarnă în vederea monitorizării sistemului electro-energetic național și a sistemului național de transport gaze naturale în perioada precizată.

„Comandamentul are ca obiectiv identificarea situațiilor de disfuncționalitate ce pot apărea în cadrul sectorului energetic și cel al gazelor naturale și stabilirea măsurilor operative, altele decât cele administrative, privind asigurarea nivelul de siguranță și securitate în funcționarea sistemului electro-energetic național”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Energiei.

La rândul său, premierul a asigurat cetățenii vulnerabili că nu vor plăti mai mult la energie.

„Cred că este important să subliniem din nou că cetăţenii vulnerabili vor menţine acelaşi cost la plata energiei, de asemenea, la plata gazelor. Asigurarea este cât se poate de clară, nu cred că cetăţenii trebuie să îşi facă probleme din acest punct de vedere, de asemenea la nivelul IMM-urilor”, a declarat Nicolae Ciucă.

CITEȘTE ȘI: Ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie ar putea fi modificată 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Guvernul adoptă astăzi Planul de iarnă în domeniul energiei apare prima dată în Main News.

Source: New feed