Guvernul a adoptat un pachet de măsuri pentru angajați și angajatori – Impactul bugetar, estimat la 2,5 miliarde lei

135

Guvernul României a adoptat, vineri, un set de măsuri destinat angajaților și angajatorilor care se confruntă cu diminuarea contractelor și a cifrei de afaceri. Impactul bugetar este estimat la 2,5 miliarde de lei.

„Un nou pachet de măsuri pe care l-am discutat în şedinţa de azi este un pachet de măsuri care se adresează angajaţilor şi angajatorilor care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor, respectiv a cifrei de afaceri. Sunt oameni care îşi continuă activitatea, care se confruntă cu dificultăţi, dar care sunt determinaţi să meargă mai departe şi le mulţumim pentru acest lucru. În acest context în care încă economia îşi revine treptat, dar nu este la nivelul pe care îl avea înaintea stării de urgenţă, Guvernul a adoptat această Ordonanţă de Urgenţă care se referă la următoarele aspecte: în primul rând sprijină angajatorii care sunt în situaţia de a flexibiliza programul de muncă al angajaţilor, în sensul în care îi sprijină pe angajatori să poată face acest lucru cu un aport din partea statului. E vorba despre reducerea timpului de lucru cu până la 50% din acesta, iar statul urmează să plătească diferenţa faţă de salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate.

(..)

Sunt câteva condiţii pe care le-am stabilit în proiectul de Ordonanţă pentru ca angajatorii să poată accesa această măsură. În primul rând, cel puţin 10% din salariaţi vor trebui să fie în situaţia reducerii programului de lucru, iar cifra de afaceri din luna anterioară sau din luna dinaintea lunii anterioare trebuie să fie scăzută cu cel puţin 10% faţă de luna similară din anul anterior. Cu alte cuvinte, am pus o condiţie, atât pentru scăderea cifrei de afaceri la nivelul unităţii respective, cât şi la nivelul numărului de salariaţi. Măsura pe care Guvernul Ludovic Orban a luat-o pentru cei care vor intra în program flexibil de lucru şi care înseamnă, repet, reducerea timpului de lucru cu acoperirea a jumătate din salariu de către angajator şi cu diferenţa de 75% de către stat, se va aplica până la 31 decembrie 2020”, a spus Violeta Alexandru, ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a anunţat că Executivul va acorda, prin intermediul angajatorului, 2.500 de lei pentru fiecare salariat care a lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă.

Impactul bugetar pentru toate aceste măsuri este estimat la 2,5 miliarde de lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Guvernul a adoptat un pachet de măsuri pentru angajați și angajatori – Impactul bugetar, estimat la 2,5 miliarde lei apare prima dată în Main News.

Source: New feed