Gorghiu, despre rotativă: PNL a admis că pot exista excepții de la protocol

20

Președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, a declarat luni, 15 mai, că Partidul Național Liberal (PNL) a admis că pot exista anumite excepţii de la protocolul privind rotativa guvernamentală, asumat în urmă cu un an și jumătate de coaliția PNL-PSD-UDMR.

„În vederea armonizării poziţiilor tuturor colegilor din coaliţia guvernamentală, PNL a admis că pot exista anumite excepţii de la acest protocol, de la negocierea protocolului, excepţii punctuale, cu o singură condiţie: ca toate partidele care formează această coaliţie să fie de acord cu aceste modificări, excepţii punctuale de la protocol (…) o eventuală excepţie de la protocol consideră că ar trebui să aibă în vedere o condiţie esenţială, şi anume o îmbunătăţire a activităţii guvernamentale”, a spus Alina Gorghiu, citată de News.ro.

Ea a adăugat că PNL va avea câteva puncte pe care le va pune în discuţie pe masa coaliţiei legate de un program de guvernare „foarte realist”, care să asigure în continuare creşterea economică, dar şi sprijinirea tuturor familiilor din România.

„Ne dorim un program de guvernare foarte realist, ca şi până acum, care să asigure în continuare creşterea economică în România, aşa cum a asigurat programul de guvernare şi activitatea premierului din ultimul an. (…) Un astfel de program va fi concentrat, din partea PNL, pe măsuri de dreapta, măsuri care ne-au consacrat, vorbim de menţinerea şi creşterea procentului alocat investiţiilor, ne gândim inclusiv la alocarea a 2% din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, vorbim de continuarea demersurilor şi eforturilor pentru absorbţia fondurilor europene într-un procent cât mai mare”, a adăugat președinta interimară a Senatului.

Încheiat pe 25 noiembrie 2021, acordul politic între PSD, PNL și UDMR, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit premierul din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

După cum surse guvernamentale au declarat pentru Main News, rotativa guvernamentală nu va fi efectuată însă pe data de 25 mai, din cauza faptului că premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, nu dorește să demisioneze de Ziua Eroilor.

Ministrul Transporturilor din partea PSD, Sorin Grindeanu, va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Proiectelor Europene, condus în prezent de Marcel Boloș.

Conducerea PSD este însă dispusă să plătească un preț scump pentru a păstra Ministerul Transporturilor, în condițiile în care în perioada următoare sunt așteptate inaugurări pe mai multe segmente de autostradă, potrivit informațiilor. În schimb, liderii PNL și-ar dori la schimb trei ministere.

CITEȘTE ȘI: Programul de guvernare propus de PNL: Datorie publică mică și 2000 de euro pentru renovarea locuințelor SURSE

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Gorghiu, despre rotativă: PNL a admis că pot exista excepții de la protocol apare prima dată în Main News.

Source: New feed