George Simion, huiduit de revoluționari la Timișoara: Pentru ce am luptat în Revoluția asta? Rușine să vă fie, tâlharilor

23

George Simion, liderul AUR, a fost huiduit, miercuri, în timp ce se afla la Timișoara pentru a se întâlni cu simpatizanții partidului pe care îl conduce și pentru a depune candele pe treptele Catedralei Mitropolitane, în memoria eroilor căzuți în timpul Revoluției din 1989, transmite News.ro

În timp ce George Simion adresa un discurs simpatizanților AUR, mai mulți timișoreni aflați în Piața Victoriei, printre care și revoluționari, și-au manifestat nemulțumirea față de prezența membrilor Alianței pentru Unirea Românilor în fața Operei.

Gunoiule, mincinosule, manipulatorule!”, „Pentru ce am luptat în Revoluția asta? Rușine să vă fie, tâlharilor!” sau „Provocator nenorocit!”, au strigat revoluționarii la adresa lui George Simion.

Vasile Popovici, un fost diplomat român și profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, susține că George Simion încearcă să confiște sărbătoarea timișorenilor, fiind liderul unui partid „antiromânesc în fapt, violent și extremist”.

Timișorenii cărora le pasă de mândria Timișoarei, de spiritul ei european, de istoria multiculturală a orașului și de „16 Decembrie 1989”, simbolul mândriei noastre, al deschiderii și multiculturalității europene, sunt așteptați în fața Catedralei Mitropolitane azi la ora 17.00 și în Piața Maria, în fața statuii Fecioarei la ora 18.00. Avem o datorie suplimentară, dincolo de a marca evenimentul ca atare : avem a preîntâmpina confiscarea simbolurilor noastre de un individ, George Simion, ce nu are nimic de-a face nici cu Timișoara, nici cu „16 Decembrie” și nici cu spiritul românesc. Ca lider al unui partid antiromânesc în fapt, violent și extremist, George Simion nu are ce să caute în miezul sărbătorii noastre. El poate asista de departe, dar nu poate confisca. Nu prezența lui de la distanță ne deranjează, ci tentativa de a acapara ce nu-i aparține în nici un fel. Solicităm instituțiilor statului să protejeze derularea demnă și fără incidente a acestor momente și să-l țină la distanță pe acest provocator și profanator”, a scris Vasile Popovici, pe Facebook.

În plus, Societatea Timișoara, a transmis, miercuri, că Simion nu are ce căuta la comemorările Revoluției din Timișoara, deoarece partidul pe care îl conduce a trimis în Parlament doi „ofițeri implicați în reprimarea Revoluției”.

Ideea că la acest moment se așteaptă venirea la Timișoara a lui George Simion, șeful unui partid ultranaționalist, partid în care se regăsesc și doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției, ne obligă pe noi, timișorenii, să protestam împotriva acestei prezențe neavenite.  Este vorba despre parlamentarii AUR Francisc Tobă și Nicolae Roman. 

Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul militar, când Francisc Toba a căutat la Adrian Năstase sprijin politic.  Numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluției de la Timișoara, în volumele editate de Memorialul Revoluției din Timișoara. 

Înainte de a veni la Timișoara, George Simion, ca șef de partid și ca cel care a întocmit listele de candidați, ar trebui să se dezică de astfel de personaje și să le ceară demisia imediată din Parlament, pentru că altfel nu vom crede niciodată în buna sa credință atunci când se va alătura marșului recunoștinței, la Timișoara. Fără demisiile celor doi, George Simion nu se poate alătura comemorărilor Revoluției din Timișoara”, potrivit unui comunicat transmis de Asociația Timișoara.

Aceștia au precizat că resping „tot ce, acum, reprezintă partidul lui George Simion” și susțin că prezența acestuia ar fi însemnat o o profanare a idealurilor Revoluției.

Pe de altă parte, Timișoara respinge și a respins întotdeauna, naționalismul.  În 16 decembrie 1989, naționalismul lui Ceaușescu s-a clătinat sub prima lovitură a Timișoarei.  Am învins, fiindcă timișorenii nu au crezut în chemările naționalismului șovin, am învins fiindcă aici toate naționalitățile au fost unite, am învins fiindcă am respins tot ce, acum, reprezintă partidul lui George Simion.  În Punctul 4 al Proclamației de la Timișoara spunem răspicat că naționalismul nu are ce căuta în România pe care, de atunci, încercăm să o refăurim.  Și în acest sens, considerăm prezența la Timișoara a unei delegații AUR a fi o provocare și o profanare a idealurilor Revoluției și ale Proclamației de la Timișoara, la care ne opunem categoric”, a precizat sursa citată.

Sursă foto: Inquam Photos / Silviu Filip

Articolul George Simion, huiduit de revoluționari la Timișoara: Pentru ce am luptat în Revoluția asta? Rușine să vă fie, tâlharilor apare prima dată în Main News.

Source: New feed