Foștii miniștri USR ai Sănătății, scrisoare deschisă către Iohannis pe certificatul COVID: Sunteți la ultimul mandat, dar asta nu înseamnă să dați foc țării

33

Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, foști miniștri USR ai Sănătății, au trimis joi, 23 decembrie, o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care cer adoptarea cât mai rapidă a ceritificatului COVID-19 și critică modificările care se vor aduse proiectului de lege, deși acesta nici măcar nu a fost depus în Parlament. 

Potrivit unor surse, față de varianta prezentată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, accesul la muncă nu va mai fi condiţionat de acest document. Mihăilă și Voiculescu arată că fără această prevedere, legea va fi una lipsită de conținut.

„Aflăm că ați chemat liderii coaliției la ordine și că, în urma acestei întâlniri, ar urma să fie modificată Legea Certificatului Verde. Fără obligativitatea certificatului la locul de muncă, această lege este lipsită de conținut.

Domnule președinte, valul al cincilea al pandemiei COVID-19 bate la ușă. Este imposibil de înțeles de ce lăsați autoritățile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor și de susținere a vaccinării.

Sperăm, domnule președinte, că nu v-ați speriat de agresivitatea cu care s-a protestat, la Parlament, împotriva acestei legi. Sunteți șeful politicii de securitate a României, ar fi extrem de grav să cedați doar de la atât. Trebuie să găsiți tăria de a face ce trebuie, tărie pe care au avut-o atâția lideri europeni!”, susțin foștii miniștri USR ai Sănătății în scrisoare deschisă.

Bilanț „rușinos” în pandemie

Totodată, ei au făcut bilanțul președintelui în timpul pandemiei, pe care îl cataloghează drept „rușinos”.

„Bilanțul dumneavoastră de lider al unei țări care trece printr-o pandemie este rușinos. În valul al doilea al pandemiei ați acceptat manipularea datelor pandemiei înaintea alegerilor, pentru a avantaja partidul la conducere.

În luna ianuarie, ați forțat prioritizarea “specialilor” și a “esențialilor” înaintea celor bătrâni și a celor bolnavi. În luna mai ați lansat Marea Relaxare și ați refuzat să condiționați ridicarea restricțiilor de rata de vaccinare din comunități. În iunie ați anunțat că am învins pandemia.

V-am propus în luna iulie instituirea certificatului verde pentru acces în spații neesențiale, în weekend. Ați refuzat împreună cu fostul premier Florin Cîțu să auziți de așa ceva. Era vară, iar Cîțu trebuia să fie popular la alegerile interne ale PNL. Acum, după ce ați cooptat PSD în guvern, blocați o măsură care poate fi salvatoare pentru România”, continuă cei doi în document.

Susținere pentru Rafila

Voiculescu și Mihăilă îți arată, totodată, susţinerea faţă de varianta propusă de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, și îi cer social-democratului să nu cedeze în fața presiunilo.

„Înțelegem că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu este de acord cu schimbarea proiectului de lege — pe care el însuși l-a propus.

Suntem în partide și tabere diferite de data asta, dar sănătatea românilor nu are voie să fie subiect de politică partinică. De aceea, susținem propunerea domnului Rafila, căruia îi cerem ferm să nu cedeze în fața presiunilor dumneavoastră, domnule președinte”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Apel către Iohannis să „nu dea foc țării”

Cei doi fac apel la șeful statului să „nu repete greșelile din valurile trei și patru ale pandemiei, când ați refuzat alături de fostul premier Cîțu orice măsuri menite să protejeze viața oamenilor”.

„Greșelile dumneavoastră au fost plătite scump de români. Înțelegem că sunteți la ultimul mandat, dar asta nu înseamnă să dați foc țării doar pentru că oricum nu mai puteți fi ales.

Nu vă aliați cu extremiștii din această țară. Istoria vă va ține minte drept președintele morților, președintele responsabil pentru numărul cel mai mare morți raportat la populația țării din toată Europa, președintele iresponsabil care a negat românilor șansa să scape mai repede de această pandemie.

Refuzăm să credem, domnule președinte, că sunteți de acord cu afirmații de tipul „Imunitatea colectivă se câștigă cu morți, ca și libertatea în 1989”. E drept, nu o spuneți, dar acțiunile dumneavoastră vorbesc de la sine și trădează nu doar lipsa oricărui sentiment față de români, dar și apropierea pe care o aveți față de extremiștii din această țară.

Ajunge, domnule Klaus Iohannis. E vremea să susțineți măsurile care salvează vieți și care ajută această țară să depășească pandemia, măsurile care sunt în favoarea românilor. Vă rugăm să aveți tăria adevăraților lideri europeni din țări care au ales să își protejeze cetățenii”, conchide scrisoarea semnată de Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu.

Context

Certificatul COVID-19 ar urma să fie modificat radical, deși nici măcar nu a ajuns în Parlament noul proiect de lege. Potrivit unor surse, față de varianta prezentată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, accesul la muncă nu va mai fi condiţionat de acest document.

S-ar fi ajuns la această decizie în urma unei discuții a liderilor coaliției cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc miercuri seara.

Liderii PNL și PSD, Florin Cîțu și respectiv Marcel Ciolacu, au evitat să dea un răspuns clar, chestionați joi, 23 decembrie, pe marginea acestui subiect. Amândoi au punctat însă că vor ca această variantă să fie constituțională.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Foștii miniștri USR ai Sănătății, scrisoare deschisă către Iohannis pe certificatul COVID: Sunteți la ultimul mandat, dar asta nu înseamnă să dați foc țării apare prima dată în Main News.

Source: New feed