Florina Presadă îi cere președintelui Iohannis să retrimită în Parlament sau să atace la CCR legea care îi scutește pe jurnaliști de impozitul pe venit

104

Senatoarea USR Florina Presadă i-a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis prin care îi solicită să retrimită în Parlament sau să atace la Curtea Constituțională legea care îi scutește pe jurnaliști de impozitul pe venit.

„Concret, scutirea de la plata impozitului pe venit a persoanelor fizice care desfășoară activități de jurnalism, adoptată de Camera Deputaților în data de 11 februarie 2020 ridică următoarele probleme:

– Reglementarea reprezintă o inegalitate de tratament fiind astfel privilegiată din punct de vedere fiscal o anumită categorie de persoane fizice, fapt ce duce la transformarea impozitului pe venit într-o povară injustă pentru celelalte categorii;

– Măsura conduce la instituirea unui regim fiscal discriminatoriu chiar în cadrul breslei jurnalistice, beneficiarii vizați fiind „jurnaliști și tehnicieni în radiodifuziune și televiziune”;

– Actul normativ este insuficient justificat, jurnaliștii și organismele în domeniu nu au fost consultate și nu au existat dezbateri în spațiul public pe această temă;

– Inițiatorii nu au indicat sursa de finanțare, impactul negativ asupra veniturilor bugetare fiind în sumă de 36 milioane lei anual”, a scris Florina Presadă pe Facebook.

Aceasta susține că „independența presei se asigură cu transparență publică și respect arătat jurnaliștilor, nu cu tratament fiscal preferențial”.

Jurnaliștii, scutiți de impozitul pe venit

Propunerea legislativă care prevede ca jurnaliștii și tehnicienii în radiodifuziune și televiziune să fie scutiți de plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor și din drepturile de proprietate intelectuală, a trecut în Camera Deputaților cu 174 de voturi „pentru”, 2 împotriva și 91 de abțineri.

Propunerea legislativă pentru completarea Codului Fiscal a fost inițiată de deputatul PSD Valeriu Steriu și semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE și PMP.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

Propunerea legislativă prevede ca la articolul 7 să fie introdusă definiția activității de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

De asemenea, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin (1) – (3), si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii si Justitiei Sociale si al ministrului Finantelor”.

Steriu: Mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă

Valeriu Steriu a precizat, în expunerea de motive a proiectului, că „mass-media reprezintă un fenomen valoros și eficient în transmiterea informațiilor, având, în acest context, receptivitate și influențe modelatoare (educaționale) și educaționale deosebite asupra publicului larg de toate vârstele, de toate profesiile, de toate convingerile”.

Acesta a mai explicat că piața media trebuie să fie un proces continuu de oferte noi pentru populație.

„Mass-media liberă este pilonul unei societăți democratice. Cu toate acestea, mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă. Piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă.

Avand in vedere necesitatea sprijinirii activitatii jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii si asimilate salariilor, precum si veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, obtinute de persoanele fizice care activeaza in domeniu, in sensul neimpozitarii lor”, a mai precizat Steriu.

Propunerea legislativă s-a mai aflat și în 2019 pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, cu raport de respingere, dar a fost retrimis Comisiei de buget. Aceasta a rediscutat proiectul în 3 decembrie și a dat un raport suplimentar de adoptare.

Articolul Florina Presadă îi cere președintelui Iohannis să retrimită în Parlament sau să atace la CCR legea care îi scutește pe jurnaliști de impozitul pe venit apare prima dată în Main News.

Source: New feed