Florin Cîțu promite majorarea salariului minim: O să avem o formulă clară / Ce spun sindicatele

16

Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul întâlnirii Consiliului Național Tripartit, susținută marți, 7 septembrie, că salariul minim pe economie o să crească, dar a precizat că majorarea o să fie bazată pe o „formulă predictibilă și transparentă”.

Consiliul Național Tripartit este alcătuit din președinții confederațiilor patronale și sindicale reprezentative la nivel național, reprezentanți ai Guvernului, cei ai Băncii Naționale a României și ai Consiliului Economic și Social.

Reprezentanții sindicatelor și patronatelor susțin această măsură și, prin urmare, am decis ca până la finalul lunii octombrie să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim”, a scris premierul, pe Facebook.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat, înainte de ședința Consiliului Tripartit, că societatea consideră că nivelul actual al salariului minim este insuficient și că este nevoie de o majorare.

Însă, această creștere să fie sustenabilă din partea mediului economic și, în același timp, să conducă la modul real la o creștere a nivelului de trai și a calității vieții. Așadar, cu cât ancorăm majorarea salariului minim în indicatori economici și cu cât luăm această decizie într-un mod mai predictibil, cu atât mediul de afaceri se poate plia pentru susținerea creșterii nivelului de salarii”, a precizat Raluca Turcan.

Punctul de vedere al sindicatelor

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a solicitat, în cadrul ședinței, ca salariul minim să ajungă, în anul 2022, la o valoare brută de 2.550 de lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 143 de lei.

CNS Cartel ALFA susține realizarea unui acord tripartit (guvern – patronate- sindicate) care să cuprindă valorile de majorare ale salariului minim pe următorii trei ani, cu un mecanism de corecție pe parcurs, în cazul în care indicatorii înregistrează modificări față de valorile prognozate”, este punctul de vedere al sindicatelor.

Argumentele invocate de CNS „Cartel Alfa” pentru creșterea salariului minim: 

  • „Valoarea netă a salariului minim acoperă doar jumătate din coșul minim de consum, a cărui valoare, calculate pentru anul 2020, este 2818 lei pentru o persoană și 7.278 lei pentru o familie de cu doi copii. Din 1.386 de lei nu se pot asigura toate cheltuielile necesare unui trai demn, acest venit condamnând lucrătorii la sărăcie.
  • PIB-ul pe cap de locuitor este acum 72% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE;
  • Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB la crearea căruia contribuie: 38,2% din PIB revine muncii, față de 47,8% în restul UE; Pentru a echilibra această distribuție inechitabilă, este nevoie de creșteri ale salariului minim mult peste creșterile productivității anuale. În caz contrar, problemele binecunoscute nu vor întârzia să se adâncească: sărăcie, emigrare în masă, muncă informală etc
  • Creșterile salariului minim din ultimii ani în România sunt mai mici decât creșterile generale ale salariului minim în UE, ceea ce determină o pierdere de convergență și un stimulent suplimentar pentru migrație. Dincolo de valorile procentuale, de multe ori înșelătoare, fiind raportate la baze diferite, România a avut cea mai mică creștere netă a salariului minim în 2021. La fel în 2020, creșterea din România a fost mai mică decât creșterile generale de salarii minime din țările europene. Datele Eurostat indică același lucru: în anul 2020 salariul orar a crescut în zona Euro cu 90 de cenți, în timp ce în România a crescut cu 40 de eurocenți. Așadar, în ultimii ani, decalajul față de restul țărilor europene a crescut, nu a scăzut, determinând continuarea migrației masive a lucrătorilor și condamnă România la subdezvoltare.
  • Niciuna dintre previziunile privind presupusele efecte negative ale creșterii salariului minim – pierderea de locuri de muncă și creșterea inflației – folosite ca argumente pentru menținerea scăzută a salariului, nu s-au adeverit în timp. Dimpotrivă, creșterea salariului minim, în unii ani chiar cu procente semnificative, a fost asociată cu creșterea ocupării și creării de locuri de muncă”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Florin Cîțu promite majorarea salariului minim: O să avem o formulă clară / Ce spun sindicatele apare prima dată în Main News.

Source: New feed