Fact Check: Gabriela Firea a susținut că PMB va plăti 145 milioane lei în plus pentru cele 100 de tramvaie Astra / Contractul o contrazice

39

În urma încheierii contractului între Primăria Capitalei și compania arădeană Astra Vagoane pentru achiziția a 100 de tramvaie, fostul primar general Gabriela Firea a afirmat că valoarea înțelegerii ar fi de 985 milioane lei, cu 145 milioane lei mai mare decât cea din oferta depusă la licitație. 

În realitate, deși au trecut 2 ani și jumătate de la depunerea ofertei, timp în care costurile cu forța de muncă și materia primă s-au majorat, contractul încheiat de PMB și Astra Vagoane este pentru aceeași sumă – 840,8 milioane lei fără TVA.

Valer Blidar: Este prețul negociat cu doamna Firea

Chestionat în legătură cu presupusa majorarea a costurilor, patronul Astra Vagone, Valer Blidar, a explicat că, deși a solicitat o actualizare a tarifului cu rata inflației, Primăria Capitalei nu a fost de acord, contractul fiind semnat pe suma transmisă în ofertă.

„Prețul contractului cu care am câștigat licitația este de 840 milioane de lei, echivalentul atunci a 180 milioane de euro. Contractul pe care l-am semnat cu PMB are prețul de 840 milioane de lei, echivalentul a 170,6 milioane de euro, adică 10 milioane de euro în echivalent mai puțin. Cei 145 milioane de lei despre care bat câmpii mânjiții din presă reprezintă TVA-ul aferent și nicidecum o suplimentare a contractului. Este adevărat că noi am solicitat actualizarea prețului cu rata inflației, solicitare în limitele legii, susținem noi, dar prețul nu a fost modificat. Este cel negociat cu doamna Firea”, a declarat Valer Blidar pentru Club Feroviar.

Context

Pe 11 mai, Primăria Capitalei a încheiat, marți, cu Astra Vagoane contractul pentru achiziția a 100 de tramvaie din gama de 36 metri. Tramvaiele vor avea podea 100% coborâtă, cinci uși duble și vor fi dotate cu aer condiționat. Garanția este tramvaielor este full warranty de minim 5 ani sau 300.000 km. Capacitatea de transport va fi de minim 220 de călători, din care 56 pe scaune.

Primul tramvai ar urma să fie livrat în termen de 15 luni de la semnarea contractului, apoi câte patru vehicule vor fi livrate lunar până la finalizarea contractului. Cele 100 de tramvaie vor intra în traseu pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55.

Administrația Firea a favorizat o firmă din Turcia

Cum în București circulă încă tramvaie Tatra din anii `80 ori V3A-uri fabricate de URAC, Primăria Capitalei, condusă la vremea respectivă de Gabriela Firea, a decis inițierea unei proceduri de achiziție a 100 de tramvaie noi. Singurii doi ofertanți au fost Astra Vagoane (România) și Durmazlar Makina (Turcia). În urma analizării ofertelor au fost declarați câștigători turcii, dar la scurt timp după, aveau să iasă la iveală detalii care au ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii cu care a fost derulată achiziția.

Nemulțumită de decizie, Astra Vagoane a atacat decizia la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care le-a și dat câștig de cauză. Potrivit Libertatea, Consiliul a descoperit mai multe nereguli în licitație. La unul dintre punctele argumentării, CNSC scrie că Primăria a acordat 8 puncte firmei turcești, „care a condus la ocuparea primei poziții în clasament”, pe baza unor simple declarații ale Durmazlar, cum ar fi cele referitoare la graficul de livrare și a angajamentului ferm. În urma deciziei CNSC, Primăria Capitalei ar fi trebuit să reevalueze oferta Durmazlar și practic să desemneze Astra Vagoane drept câștigătoare.

Durmazlar nu a contestat în instanță decizia CNSC și implicit s-ar fi putut semna contractul cu Astra pentru cele 100 de tramvaie atât de necesare. Numai că, Primăria Gabrielei Firea s-a transformat în „avocatul din oficiu al turcilor”. Municipalitatea a sesizat Curtea de Apel București și a cerut desființarea deciziei CNSC, însă a pierdut definitiv procesul.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Fact Check: Gabriela Firea a susținut că PMB va plăti 145 milioane lei în plus pentru cele 100 de tramvaie Astra / Contractul o contrazice apare prima dată în Main News.

Source: New feed