EXCLUSIV Daniel Tudorache recunoaște că a plătit către Romprest facturi cu preț majorat, în pofida deciziei Curții de Conturi

109

Pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar penal privind achitarea către Romprest a unor facturi la preț majorat, în pofida unei decizii a Curții de Conturi, fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, recunoaște că a acceptat aceste plăți, însă susține că decizia a fost necesară pentru ca firma de salubritate să nu-și suspende serviciile. 

„În noiembrie 2016, Curtea de Conturi a spus că actele adiționale din 2012 au fost greșite iar prețul redus cu un anumit cuantum. Le-am redus prețul, iar după trei-patru luni Romprest ne-a blocat conturile, urmând să nu mai ridice gunoiul. Au spus că decizia Curții de Conturi este opozabilă nouă, dar nu este opozabilă lor. Am încercat să ajungem la o înțelegere cu ei și am ajuns să îi dăm în judecată, însă când am ieșit din mandat nu se terminase procesul”, a declarat Daniel Tudorache pentru Mainnews.ro.

Întrebat concret dacă dacă a acceptat plata facturilor la preț majorat, fostul primar al Sectorului 1 a recunoscut acest lucru.

„Nu aveam încotro, pentru că se întâmpla ce s-a întâmplat acum un an de zile. Nu aveam temei legal. Automat umpleam Sectorul 1 de gunoaie. A rămas să ne judecăm”, a susținut Daniel Tudorache.

Daniel Tudorache, pus sub acuzare de DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, în prezent deputat PSD, într-un dosar penal privind tarifele companiei de salubritate Romprest, prejudiciul estimat fiind de aproape 1 miliard lei.

Întreaga poveste între Primăria Sectorului 1 și Romprest începe în iunie 2008, atunci când administrația Chiliman a încheiat, pentru o perioada de 25 ani, un contract de salubritate. Patru ani mai târziu, compania n-a mai fost mulțumită de tarife, astfel că a obținut de la administrația locală o indexare a acestora. Numai că, au spus inspectorii Curții de Conturi în 2016, totul s-a făcut ilegal, aceștia solicitând revenirea la tarifele inițiale și recuperarea prejudiciului. Potrivit DNA, în pofida acestui raport de audit cu titlu executoriu, funcționarii Primăriei Sectorului 1 au continuat să achite facturi către Romprest la prețuri majorate.

Conform DNA, între mai 2017 și septembrie 2019, în contextul demersurilor Romprest pentru creșterea tarifelor, autoritățile locale din Sectorul 1 ar fi fost induse în eroare în legătură cu valoarea reală a cheltuielilor pe care se fundamentează cererile societății

„Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate”, au transmis reprezentanții DNA.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Articolul EXCLUSIV Daniel Tudorache recunoaște că a plătit către Romprest facturi cu preț majorat, în pofida deciziei Curții de Conturi apare prima dată în Main News.

Source: New feed