DOCUMENT Alinața USR PLUS și-a lansat programul de guvernare. Tăieri de taxe, creșterea creșterea investițiilor dar niciun cuvânt despre infrastructura feroviară

23

Alianța USR PLUS și-a lansat joi programul de guvernare. Tăierea pensiilor speciale, eliminarea taxelor și impozitelor pentru 2.230 de lei din salariul brut, creșterea finanțării sistemului sanitar și cetățenia digitală de numără printre măsurile propuse de USR PLUS. Cu toate că autorii documentului bat monedă pe investițiile în sectorul de transport, aceștia nu fac absolut nicio referire la infrastructura feroviară, extrem de importantă în contextul în care Uniunea Europeană și-a propus asigurarea neutralității climatice până în 2050.

Măsură cu impact bugetar imens, fără sursă de finanțare și beneficii discutabile

25-30 de miliarde de lei estimează USR PLUS că ar costa bugetul de stat eliminarea taxelor și impozitelor pentru 2.230 de lei din salariul brut. Măsura este justificată de autorii documentului prin faptul că ar face munca mai bine plătită, reducând totodată sărăcia. Ceea ce nu se spune însă este că munca ar deveni mai bine plătită cu aproximativ 50 de euro, teoretic, pentru că experiențele anterioare ne-au arătat că unii angajatori au preferat să mențină același salariu net. Totodată, sursa de finanțare este extrem de neclară, se face o referire la eliminarea programului PNDL, care a fost finanțat în 2020 cu 400 de milioane de lei, suma ce ar acoperi doar 15% din impactul bugetar al reducerii de taxe.

Tăierea „pensiilor speciale”

Un alt punct atins în programul USR PLUS se referă la eliminarea așa-numitor pensii speciale, adică acele venituri pe care le primesc unii angajați din sistemul public peste ce au contribuit. Autorii documentului propun eliminarea completă a acestora ori, dacă acest lucru nu va fi posibil, impozitarea cu 90% a tuturor „pensiilor speciale” peste pragul de cinci pensii minime cumulate.

Programul integral al Alianței USR PLUS

Sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea

Articolul DOCUMENT Alinața USR PLUS și-a lansat programul de guvernare. Tăieri de taxe, creșterea creșterea investițiilor dar niciun cuvânt despre infrastructura feroviară apare prima dată în Main News.

Source: New feed