Diplomaţi români cu atribuţii consulare – reuniţi la Roma; situaţiile în care poate fi activată Celula de criză – pe agendă

464

Situaţiile în care poate fi activată Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au fost pe agenda discuţiilor la prima reuniune regională consulară din acest an, organizată, joi şi vineri, la Roma şi la care au participat reprezentanţii misiunilor şi oficiilor consulare din Italia, Spania şi Portugalia.

Sesiunea de lucru a fost condusă de directorul general al Departamentului Consular, Dan Dima, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Discuţiile au vizat, arată sursa citată, gestionarea situaţiilor deosebite care pot determina activarea Celulei de criză a MAE, comunicarea în situaţii de criză, necesitatea de a continua promovarea Portalului Extern al SIMISC (accesibil la adresa www.econsulat.ro), utilitatea campaniilor derulate la nivelul Departamentului Consular în colaborare cu alte instituţii ale statului, precum şi importanţa prezentării unor informaţii actualizate privind condiţiile şi atenţionările de călătorie în beneficiul cetăţenilor români.

În cadrul reuniunii, participanţii au analizat amendamentele aduse principalelor acte normative cu incidenţă în domeniul consular prin intrarea în vigoare a Legii 62/2019, precum şi modalităţile de aplicare unitară a noilor prevederi.

Au fost organizate şi paneluri de lucru privind documentele de călătorie, actele de stare civilă şi activitatea notarială, analizându-se rezultatele obţinute de la implementarea şi operaţionalizarea tuturor componentelor Sistemului Informatic E-Cons, care deserveşte în prezent întreaga reţea consulară a MAE. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)