Instituţii ale statului, forţe politice, ONG-uri, români trebuie să îşi adune toate forţele pentru a lupta împotriva criminalităţii, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă.
“Se împlinesc deja cinci zile de când vestea cutremurătoare a întâmplărilor din Caracal ne-a lovit. Este un caz şocant, o tragedie care ne-a zguduit pe toţi. (…) Cu toţii avem familii, rude de care ne îngrijim şi pe care vrem să le ştim bine şi este firesc să ne doară imaginea unei cruzimi de nedescris, dar şi a unei incapacităţi din partea celor care ar fi trebuit să acţioneze cu responsabilitate, cu grijă şi cu maximă atenţie pentru siguranţa şi viaţa unui copil. (…) România trebuie să depăşească foarte repede această criză a instituţiilor răspunzătoare de siguranţa cetăţeanului, să reparăm ce e de reparat, să înlocuim ce e de înlocuit, să le facem cât mai repede să funcţioneze, aşa cum ar fi trebuit să funcţioneze acum cinci zile şi, din păcate, nu au făcut-o. Trebuie să ne adunăm toate forţele – instituţii ale statului, forţe politice, ONG-uri, români – să luptăm împotriva criminalităţii, împotriva tuturor faptelor care ne pun în pericol siguranţa şi ne lezează drepturile fundamentale”, a menţionat Dăncilă.
Ea a făcut un sumar actualizat al măsurilor luate în ultimele zile în acest caz, printre care a amintit demiterea conducerii instituţiilor implicate în proces, solicitarea ca încă din primele ore ministrul de Interne să meargă la faţa locului şi să coordoneze personal ancheta, discutarea cazului în şedinţa CSAT, înfiinţarea unui grup de lucru interinstituţional condus de Raed Arafat, cu competenţe de analiză şi elaborare a unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice la nivelul întregului aparat de stat.
“Am trimis Corpul de control al prim-ministrului într-o anchetă specială în ceea ce priveşte activitatea poliţiştilor 112 şi în maxim o săptămână voi avea un raport. Când vorbim de o eroare umană care a viciat procesul de salvare a copilului, este obligatoriu ca organele de justiţie să acţioneze. Cei vinovaţi trebuie să suporte implicaţiile legale. Toţi funcţionarii statului care au ca atribuţie de serviciu siguranţa cetăţeanului, salvarea oamenilor, trebuie să înţeleagă că în cazuri ca cel al Luizei şi Alexandrei, dacă nu faci totul să le salvezi, porţi o parte din vina morţii lor şi vei fi judecat pentru aceasta. L-am propus pe Mihai Fifor pentru preluarea interimatului la Ministerul de Interne. L-am mandatat să pornească o serie de controale în toate inspectoratele de poliţie judeţene din ţară. Am cerut declanşarea unei operaţiuni de reinstaurare a ordinii publice, creşterea efectivelor, reintroducerea postului de sectorist, mai mulţi agenţi de poliţie în spaţiile publice, în permanenţă. Am solicitat, de asemenea, un raport al tuturor cazurilor de răpire existente în ţară, în acest moment, la poliţie. Acord o maximă atenţie acestui subiect şi voi dispune alocarea tuturor resurselor necesare, într-un cumul de eforturi, pentru soluţionarea imediată a acestor cazuri”, a menţionat premierul.
Dăncilă a precizat că a cerut şi crearea registrului persoanelor cu agresiuni sexuale la activ şi a dispus monitorizarea lor în permanenţă, pentru prevenţia recidivelor.
“Sunt 10 măsuri imediate, luate în decurs de mai puţin de cinci zile. Vor urma şi alte măsuri importante pentru a-i pedepsi pe cei ce au greşit şi pentru a pune bazele solide ale unei reforme a sistemului. Pentru a fundamenta ceea ce începe în aceste zile, o luptă nemiloasă cu orice factor care interferează sau care atentează la periclitarea următoarelor principii – lege, ordine, siguranţă”, a afirmat aceasta. AGERPRES/(A – autor: Dana Piciu, editor: Karina Olteanu, imagine: Dan Mihalcea, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Traian Arsenescu, editor online: Adrian Dădârlat)