Dăncilă încă mai speră ca Dan Nica să fie acceptat în funcția de comisar european: Puterea aparține unui premier interimar

502

Premierul demis al României, Viorica Dăncilă, a declarat vineri că încă mai crede că Dan Nica ar putea ocupa funcția de comisar european al României.

„Am făcut două nominalizări, Rovana Plumb și Dan Nica. A fost respinsă Rovana Plumb de către Comisia Juridică a PE, a rămas cealaltă nominalizare. Dacă nu va fi un guvern investit, vom discuta cu Comisia Europeană. Noi sperăm să țină cont de nominalizarea pe care am făcut-o, pentru că între un premier interimar și un premier desemnat, puterea de a nominaliza un comisar aparține unui premier interimar”, a declarat Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis: Este clar că avem nevoie de o persoană integră

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a declara vineri la Bruxelles că s-a întâlnit cu președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a precizat că aceasta este „foarte îngrijorată” de situația comisarului din partea României și că aceasta ar fi cerut un comisar femeie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că s-a întâlnit cu preşedintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând că este ”foarte îngrijorată” de situația comisarului din partea României și că aceasta ar fi cerut un comisar femeie.

„Când revin în țară o să încep câteva discuții să căutăm o soluție. (…) Este clar că avem nevoie de o persoană integră, de o persoană care are cunoștiințele necesare pentru a umple poziția de comisar european, o persoană care ar reprezenta într-un fel și România în Comisie, într-un sens pozitiv. Noi avem oameni competenți, avem profesioniști. Haideți să-i selectăm și să-i trimitem la Bruxelles”, a spus Klaus Iohannis.

Dăncilă: Aș vrea să fie o abordare echidistantă și cu celelalte state membre.

În urma acestei declarații, Viorica Dăncilă a spus că nu este corect să i se impună nominalizarea unei femei pentru funcția de comisar european, deoarece nici celelalte state membre ale UE nu au avut această condiție impusă.

„Eu am susținut întotdeauna femeile, dar aș vrea să fie o abordare echidistantă și cu celelalte state membre. Am subliniat mereu că România trebuie să fie tratată în mod egal cu celelalte state membre. Dacă nu a cerut altor state membre o femeie, eu cred că nici României nu trebuie să îi fie aplicată o altă măsură. Asta nu înseamnă că nu avem femei competente care pot face față acestei funcții la nivel european”, a subliniat Dăncilă.

Foto: Inquam photos/ Dan Nica

Articolul Dăncilă încă mai speră ca Dan Nica să fie acceptat în funcția de comisar european: Puterea aparține unui premier interimar apare prima dată în Main News.

Source: New feed