Dăncilă: Este ruşinos ca preşedintele să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal

505

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că este “ruşinos ca preşedintele Klaus Iohannis să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal”, într-un context politic definit de blocajul guvernamental pe care îl tot încearcă.

“Este ruşinos ca preşedintele să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal, într-un context politic definit de blocajul guvernamental pe care îl tot încearcă. Este indecent să folosească această temă atât de sensibilă, această dramă, ca să îşi creeze premise pentru mişcări politice. Domnul Iohannis demonstrează încă o dată că nu îşi înţelege nici măcar rolul de preşedinte al CSAT. Vorbeşte de siguranţa cetăţeanului ca de un termen abstract, uitând că aceasta este componenta esenţială a securităţii naţionale. Singura preocupare a candidatului Iohannis este să critice Guvernul, uitând că el este parte a puterii executive şi, în egală măsură, responsabil. Nu statul, al cărui şef se pretinde, trebuie resetat, ci preşedintele României trebuie restartat. Vorbeşte de putere uitând că este la putere de cinci ani. Să ne amintim cu toţii cum, în primele zile de după această tragedie, domnul Iohannis a întârziat nepermis o şedinţă CSAT şi a ezitat să-l demită pe şeful STS. După care a apărut, târziu şi degeaba şi nu ne-a spus nimic. Aşa cum a venit şi astăzi să ne spună un mare nimic”, a spus Dăncilă, într-o declaraţie susţinută la sediul PSD.

Ea a amintit că Guvernul a luat toate măsurile care s-au impus după tragedia de la Caracal, printre care sancţionarea imediată a celor responsabili, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru îmbunătăţirea serviciului 112, pregătirea unui proiect de lege pentru îmbunătăţirea intervenţiei în cazul persoanelor dispărute şi o înăsprire drastică a pedepselor pentru lipsirea de libertate şi a altor infracţiuni grave.

“Preşedintele însă alege să ignore aceste lucruri şi, total defazat, să repună pe tapet într-un mod cinic această dramă. Doar ca să încerce să îşi legitimeze propria neputinţă şi propriile interese”, a afirmat Dăncilă.

Potrivit premierului, întreaga Opoziţie e preocupată zilele acestea de aruncarea ţării într-o zonă de dezechilibru, “într-o situaţie care le convine politic”.

“În loc să îşi facă treaba pentru care au fost votaţi în Parlament, îşi negociază voturi şi se ceartă pe moţiuni. Atât domnul Iohannis, cât şi partidele de opoziţie îşi fac propriile jocuri: preşedintele îşi face campanie fără prea multă imaginaţie, ţinând blocat guvernul, în timp ce opoziţia s-a angrenat într-un spectacol al manevrelor politice, într-o joacă de-a moţiunea pe care şi-au asumat-o ca principal obiectiv al acestei sesiuni parlamentare, în loc să se concentreze pe iniţiativele legislative care au prioritate pentru oameni. Prioritatea partidului domnului Iohannis este însă campania electorală şi instalarea lui Ludovic Orban ca viitor premier. Acelaşi domn Orban care insistă cu impozitarea veniturilor IT-iştilor. Coleg cu acelaşi domn Cîţu, care se vrea viitorul ministru al Finanţelor şi care vrea tăierea drepturilor angajaţilor, ale celor pe care îi umileşte şi îi dispreţuieşte numindu-i 'bugetari praf'. Singura lor proiecţie pentru ţară este cea a austerităţii, a discriminării, a nerespectării drepturilor fundamentale şi a distrugerii a tot ceea ce Guvernul PSD a reuşit să facă”, a spus Dăncilă.

Aceasta a afirmat că pe 26 mai oamenii nu au votat pentru tăierea veniturilor, “nu au votat jigniri şi dispreţ pentru munca lor”, nu au votat blocarea instituţiilor statului.

“Le cer tuturor acestor oameni politici, hipnotizaţi de miza electorală, să îşi revină. Să îşi aducă aminte de ce calcă în fiecare zi în sediile lor de partid, în Parlament, la Cotroceni, în instituţiile din care fac parte sau pe care le conduc. Pentru că au fost votaţi de români, au fost aleşi să reprezinte şi să sprijine oamenii. Nu pe ei personal şi nici interesele lor. (…) Iar domnul Tăriceanu nu a fost votat ca să abandoneze guvernul. Şi pentru că românii merită un guvern solid şi stabil, o spun din nou: vom face tot posibilul să obţinem susţinerea necesară pentru a ne duce mandatul până la capăt. De la cei care cred, ca şi noi, că acest guvern trebuie să îşi continue programul”, a subliniat premierul. AGERPRES/(A – autor: Dana Piciu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citiţi şi:

 

Iohannis: Guvernul PSD ar fi trebuit să plece demult

 

Dăncilă: Prin întârzierea numirii miniştrilor interimari, Iohannis încalcă deciziile CCR

 

Dăncilă: Guvernul va sesiza CCR pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului