Dăncilă, despre nominalizările pentru postul de comisar european: Lupta politică – în România; nu trebuie să o externalizăm

498

Premierul Viorica Dăncilă i-a recomandat lui Dacian Cioloş să îşi facă o analiză a propriei activităţi în calitate de comisar european, după ce liderii USR PLUS au criticat propunerile PSD pentru funcţia de comisar european.

Aflată la Iaşi pentru a participa la Comitetul Executiv Judeţean, premierul Dăncilă le-a spus jurnaliştilor că lupta politică nu trebuie externalizată.

“Este greu de comentat acest lucru. Eu cred că domnul Cioloş trebuie să îşi facă o analiză a activităţii dumnealui când a fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi să vadă cum a gestionat acest portofoliu şi care au fost beneficiile pentru România. Atunci o să-i răspund şi eu domnului Cioloş şi domnului Barna. Cred că şi aceste lucruri ne fac rău. Dânşii nu au înţeles că lupta trebuie să fie politică aici, în România, şi că nu trebuie să externalizăm această luptă, pentru că acest lucru nu face decât să aducă o imagine negativă pentru România. Dacă, într-adevăr, sunt buni români şi dacă, într-adevăr, vor să avem o imagine bună pe plan extern, să vină pe luptă politică aici în ţară, nu pe posturile de comisar”, le-a răspuns jurnaliştilor premierul Dăncilă.

Prim-ministrul a explicat de ce i-a nominalizat pentru poziţia de comisar european pe Rovana Plumb şi Dan Nica.

“Cred că trebuie să vedem dacă comisarii sunt buni sau nu atunci când vor trece de examenul comisiei de specialitate, care va fi abordarea la nivel european legat de aceste două nominalizări. Dacă aceste două nominalizări nu vor fi bune, vom veni cu altele, ne vor spune “domnule, pentru un anumit portofoliu trebuie să veniţi cu cineva specialist pe portofoliul respectiv”. Le reamintesc celor doi distinşi domni că, la ora actuală, doamna Rovana Plumb este vicepreşedintele grupului S&D din Parlamentul European, domnul Dan Nica este şeful delegaţiei române a europarlamentarilor PSD în Parlamentul European. Sunt oameni care au avut mai multe mandate de deputaţi europeni, cunosc foarte bine instituţiile europene, ştiu modul în care funcţionează şi ştiu ce înseamnă activitatea de comisar european. Eu cred că prima dată când critici pe cineva trebuie să te uiţi în propria curte”, a mai spus Dăncilă. AGERPRES/(A – autor: Daniela Malache, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)