Dăncilă: Dacă acuzaţiile la adresa lui Kovesi se vor adeveri, România va plăti factura

490

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că în cazul în care acuzaţiile la adresa Laurei Codruţa Kovesi se vor adeveri după o eventuală numire a acesteia la şefia Parchetului European, imaginea României va fi afectată.

“Mi-aş dori ca doamna Laura Codruţa Kovesi să nu aibă nicio problemă. Dar dacă va fi o problemă – şi credeţi-mă, cunosc ce se întâmplă în instituţiile europene – toţi se vor retrage. Nu vor vorbi de doamna Laura Codruţa Kovesi, vor vorbi despre România. 'România are o problemă cu procurorul european'. Şi atunci cine va plăti factura? Nu o să o plătim pe persoană fizică. O să o plătească ţara. De aceea am spus că ar fi bine să se lămurească toate aceste acuzaţii la adresa doamnei Laura Codruţa Kovesi. Eu nu afirm că doamna Laura Codruţa Kovesi este vinovată sau nu. Dar a fost un raport şi a fost schimbată din funcţie tocmai pentru anumite aspecte legate de activitatea dumneaei şi pornind de la acest lucru am spus că eu, personal, nu o susţin. Bine, susţinerea mea contează mai mult sau mai puţin. Dacă în instituţiile europene va fi susţinută, sunt convinsă că doamna Laura Codruţa Kovesi va ocupa acest portofoliu”, a precizat Dăncilă, pentru Digi 24.

Premierul a adăugat că modul în care Laura Codruţa Kovesi a exercitat funcţia de procuror-şef al DNA a fost “unul defectuos” şi că fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a realizat “un raport complex pentru schimbarea din funcţie” a acesteia, măsură acceptată “până la urmă” de preşedintele Klaus Iohannis.

“Asupra doamnei Laurei Codruţa Kovesi nu planează doar o suspiciune, ci mai multe suspiciuni. Eu nu spun nici că este vinovată, nici că este nevinovată. Nu îmi permit acest lucru. Nu o cunosc pe doamna Laura Codruţa Kovesi. Mai mult, întotdeauna am dat dovadă de solidaritate cu femeile şi le-am susţinut. Dar, planează anumite lucruri asupra doamnei Laura Codruţa Kovesi. A plecat din procuror general al DNA nu că a vrut dumneaei. Pentru că a existat un raport care a impus eliberarea din funcţie. Eu cred că era bine şi pentru doamna Laura Codruţa Kovesi ca să-şi rezolve aceste probleme existente în ţară şi care creează semne de întrebare referitor la dânsa şi pe urmă să candideze la această funcţie”, a spus ea.

Dăncilă a explicat şi motivele pentru care a acceptat numirea provizorie a lui Vasile Ciurchea la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, deşi a existat în 2012 un dosar la DNA legat de acesta, însă, pe de altă parte, nu o susţine pe Kovesi pentru şefia Parchetului European.

“La domnul Ciurchea este o altă funcţie. Dar la doamna Laura Codruţa Kovesi gândiţi-vă că vorbim de procuror european, deci în domeniul justiţiei. Vă întreb un lucru – şi nu doresc să se întâmple aşa – este numită doamna Laura Codruţa Kovesi şi dacă una din acuzaţiile la adresa dumneaei se va adeveri, ce vom face noi, ca ţară? Nu mă gândesc la doamna Laura Codruţa Kovesi. Mă gândesc la imaginea noastră ca ţară. Din punctul acesta de vedere. Nu din răutate, nu din punct de vedere politic. Nu sunt un om care să acţioneze pornind de la aceste considerente. Dar pentru mine este importantă imaginea de ţară. Este important ca noi, ca ţară, să ne recâştigăm credibilitatea. Şi pornind de la aceste considerente am spus că nu o susţin pe doamna Laura Codruţa Kovesi”, a precizat ea. AGERPRES/ (A – autor: Irinela Vişan, editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)