Dăncilă: Am avut întâlniri în coaliţie şi am hotărât continuarea guvernării PSD-ALDE

573

Preşedintele Partidului Social Democrat, prim-ministrul Viorica Dăncilă, a declarat luni, la finalul reuniunii Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii, că membrii PSD s-au pronunţat pentru continuarea guvernării PSD-ALDE şi că acest punct de vedere urmează să fie comunicat şi partenerilor de coaliţie.

“În cadrul Comitetului Executiv de astăzi am abordat mai multe puncte importante pentru PSD. Un prim aspect a făcut referire la alianţa PSD-ALDE, la continuarea guvernării. Le-am spus colegilor că am avut întâlniri în coaliţie şi am hotărât continuarea guvernării PSD-ALDE, o guvernare importantă, care mai are multe lucruri de făcut, multe proiecte de implementat pentru români şi care trebuie să asigure stabilitatea României în continuare. (…) Eu am spus care este opinia PSD. Vom discuta cu partenerii de alianţă şi vom vedea care este opinia dumnealor. Vom lua în considerare opiniile sau vom face o balanţă a avantajelor şi dezavantajelor. Dar eu cred – şi cred cu tărie – că pentru noi, în acest moment, este importantă stabilitatea României. Iar pentru a avea stabilitate acest Guvern trebuie să meargă înainte şi pentru a merge înainte cred că trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, atât PSD, cât şi ALDE”, a precizat Viorica Dăncilă.

 

Referindu-se la punctul de vedere exprimat de preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a rugat-o ca până pe 20 august să prezinte un set măsuri pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor, Dăncilă a precizat că PSD nu ia în calcul o restructurare, ci o remaniere.

“PSD nu acceptă un ultimatum. Eu cred că discuţiile în cadrul unei alianţe sunt discuţii aplicate, un dialog constructiv. Nu putem vorbi de ultimatum dat de PSD către ALDE sau de ALDE către PSD. Am discutat cu domnul preşedinte Tăriceanu despre programul de guvernare, am discutat despre restructurare. În cadrul Comitetului Executiv Naţional am discutat despre remaniere. Nu avem în vedere o restructurare în viitorul apropiat, dar ne gândim la o remaniere a miniştilor care nu au performat şi la ajustarea programului de guvernare, astfel încât să corespundă cerinţelor populaţiei. Nu putem vorbi despre ultimatum. Vorbim despre o cooperare în cadrul alianţei şi un dialog constructiv şi cred că acest lucru este foarte important atât pentru prezent cât şi pentru cooperarea viitoare”, a precizat Viorica Dăncilă.

În acest sens, liderul PSD a negat ipoteza conform căreia nu-şi doreşte o restructurare, deoarece s-ar teme de votul Parlamentului.

“Nu îmi este teamă de un eventual vot în Parlamentul României. Am trecut examenul votului, după cum ştiţi, şi atunci când a fost ales preşedintele Camerei Deputaţilor şi la moţiune de cenzură, deci nu ne este teamă de un vot, dar eu cred că pentru noi prioritar acum este programul de guvernare, modul în care vom ajusta programul de guvernare”, a spus ea.

Prim-ministrul a subliniat că ALDE nu a cerut posturi în plus în Guvernul României pentru a rămâne alături de PSD la guvernare.

“Nu, domnul Tăriceanu nu a făcut acest lucru şi cred că acest lucru nu funcţionează. Nu putem să cerem ceva în plus sau să condiţionăm. Eu cred că aceste lucruri sunt discutate. Am discutat de foarte multe ori despre reprezentarea în Guvern şi aceste lucruri întotdeauna au avut un rezultat pozitiv. Deci, nu. Domnul Tăriceanu nu a solicitat acest lucru”, a spus ea.

De asemenea, liderul PSD a precizat că nu are în vedere o retragere din cursa pentru alegerile prezidenţiale.

“Nu, categoric nu. Atâta timp cât a existat un vot în Comitetul Executiv Naţional şi cât toţi colegii îşi doresc să aibă un candidat din partea PSD, nu am luat în calcul acest lucru. Nu am discutat cu domnul Călin Popescu Tăriceanu despre candidaturi în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut. Deci, acest subiect nu a făcut obiectul discuţiilor noastre”, a precizat Viorica Dăncilă. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editori: George Onea, Karina Olteanu, imagine: Cătălin Soci, redactor video: Marilena Gherghiță, grafician: Andrei Cârlan, editori online: Irina Giurgiu, Daniela Juncu)