Dan Barna: oamenii vor putea să aleagă normal, firesc, fără minciuni ordinare, care să se rostogolească în spațiul public

503

Dan Barna, candidatul Alianței USR-PLUS la prezidențiale, își dorește ca în turul al doilea să îl aibă drept contracandidat pe actualul președinte, Klaus Iohannis. Ar fi pentru prima dată după 1989 când PSD nu ar intra în turul al doilea, ceea ce, spune Dan Barna, ar fi benefic pentru alegători, pentru că nu ar exista o campanie negativă. 

„Sper să existe la PNL înțelepciune”

Întrebat dacă se simte atacat de liberalii care îl susțin pe actualul președinte, Klaus Iohannis, Barna a aminitit un episod în care tineri  liberali împărțeau pliante false:

Am văzut că… bine, și în campania la europarlamentare, ne aducem aminte, la Cluj, ce elan au avut tinerii PNL de a distribui pliante mincinoase cu afirmații zise ale USR-PLUS. Probabil și în această campanie care va urma se vor întâmpla lucruri din astea.

Eu sper să rămână marginale, sper să existe la PNL înțelepciunea – și am discutat cu câțiva lideri care mi-au confirmat că au această abordare, vom vedea dacă ea se va materializa și în fapte – înțelepciunea de a înțelege că România are acum o oportunitate foarte bună să aibă în turul al doilea doi candidați care să vorbească despre viziuni de Românie și despre ceva ce poate să fie pozitiv, în sfârșit, după ce toate ciclurile electorale pentru președinție până în momentul ăsta au fost răul mai mic, bătălie din cazemate, aruncând cărămizi dintr-o parte în alta. Sunt încrezător că de data asta n-o să se întâmple așa.

Cel mai simplu este: eu am cazemata mea, ăștia-s băieții mei, cu restul ne batem cu toată lumea. Asta e o abordare și e varianta cealaltă, în care le propui românilor, electoratului, o viziune. Sunt convins că și candidatul PNL va avea o altă viziune și oamenii vor putea să aleagă într-un mod normal, firesc, fără minciuni ordinare, care se încearcă să se rostogolească în spațiul public. Numai citind unele articole despre mine – niște inepții de și râsul e în afara oricărei logici. Avem o oportunitate, depinde de noi și va depinde de maturitatea actualei clase politice cum ne raportăm la ea”, a spus Dan Barna, la Digi24.

PSD, „abordare de tip medieval”

Barna a răspuns la declarațiile lui Teodorovici potrivit cărora studenții ar trebui să rămână să muncească în România, pentru câțiva ani, după terminarea studiilor.

„Ceea ce încearcă acum domnul Teodorovici să promoveze este conceptul de legare de glie a tinerilor. Asta nu ne surprinde pentru că arată limitarea de viziune a ceea ce a însemnat PSD şi domnul Teodorovici în particular. Ideea că, într-o lume care devine globală, într-o lume din ce în ce mai modernă, într-o lume din ce în ce mai deshisă spre Europa, ideea că ai putea să le spui tinerilor rămâneţi aici legaţi de glie, această obligaţie arată cât de limitaţi suntem, cât de în urmă am rămas noi ca societate cu nişte politicieni nu de tipul anilor 1980,1990. Aceasta este o abordare de tip medieval, în care îţi legi de glie cetăţenii ţătii. E o aberaţie. Orice om care înţelege cum funcţionează societatea actuală ştie că nu mai poţi să pui ca în perioada comunistă grănicerii pe Dunăre. E aberant”.

Să crezi că măsurile de stimulare a tinerilor să rămână în România ţin de gratuitate pe transport? Suntem ridicoli, ne facem în continuare de râs. Cu astfel de exemple plecăm în galop de cai în evul mediu”, a spus Dan Barna, la Digi24.

 

sursa foto: Inquam Photo/ George Călin

 

Articolul Dan Barna: oamenii vor putea să aleagă normal, firesc, fără minciuni ordinare, care să se rostogolească în spațiul public apare prima dată în Main News.

Source: New feed